יום שבת, 31 ביולי 2010

להריח ולגעת בים

אתמול בערב חזרו ליסט והילדים מהולנד. פחות מזוודה אחת שטסה למקום הלא נכון. תומר התקלח. אכל. ארז. לקחתי אותו מייד לעכו, לקציני-ים, לקורס הקיץ של צופי-ים שהתחיל בבוקר אתמול. למרות שהוא עשה זאת בהתלהבות, די ריחמתי עליו. לא היה בבית כמעט חודש ומייד עם נחיתתו עובר לעוד שבוע שינה באוהל מהביל.

בשבת בבוקר, למרות שלירן הציע לצאת ב4:30, "עמדתי" בפיתוי והעדפתי שלא. גם הים לא נשמע מדהים ומפתה. יש לפרוק מזוודות, להיות עם המשפחה וכו'. עם זאת לא עמדתי בפיתוי לגמרי וירדתי למעגן לשעה קלה. להריח את הים. לבדוק מה שלום הקיאקים. לפטפט עם לירן ואוהד שחזרו מאודים מחתירה ארוכה בחום אוגוסט.

בשבוע הבא נחזור לשגרה...


יום שלישי, 27 ביולי 2010

חופשה 2010 - סיכום ותובנות

סיכום:
  • סה"כ נהגתי (לבד!) מעל 3,400 ק"מ.
  • רוב הזמן בילינו באיטליה, קצת בצרפת והולנד; את שוויץ וגרמניה רק חצינו.

תובנות:
  • ליסט, שהיא נהגת מעולה, כשרונית במציאת תירוצים המסבירים מדוע היא מעדיפה לא לנהוג ולמה עדיף שרק אני אנהג.
  • איטליה היא מדינה מדהימה שיש לחזור ולשהות בה, הפעם בנינוחות ובאיזורים שונים, עוד פעמים רבות.
  • ניתן לטייל בצורה מאולתרת ועדיין לא לבזבז זמן וכסף.
  • כמשפחה אנו בהחלט מעדיפים נופים וטבע על מוזיאונים ועתיקות.
  • האלפים היו פסגת הטיול, תרתי משמע, ומחייבים חופשה שלמה של טראקים אלפיניים.
  • הזמנת בתי מלון ורכבים באינטרנט יעילה וזולה הרבה יותר - לא היתה שום תקלה.
  • איטליה, לרבות ריבוי האגמים וחופי הים, נטולת קיאקים כמעט לחלוטין - ביזיון.
  • האוכל האיטלקי הוא הטוב ביותר, לטעמינו.
  • עדיף לטייל, אם אפשר, לא בעונת התיירות ולא בשיא החום.
  • הילדים שלנו מדהימים ושותפים מצויינים לטיולים ארוכים מסוג זה.
  • אירופה יקרה מאוד.

יום שני, 26 ביולי 2010

חופשה 2010 - הולנד, סבא וסבתא ואמסטרדם, יום 17 ו-18

הולנד עבורינו היא כמו בית שני. ביקרנו את סבא בבית החולים. קפצנו לארנהם, בעיקר כי רציתי לקנות כמה חיצי עץ מחנות שאני מכיר שם. השמש זרחה ובתי הקפה המו אדם. יום שבת. יום החופשי. עם זאת, החנויות נסגרות ב-17:30. תופעה הולנדית מדהימה. היום החופשי של כולם, השקיעה היא אחרי 21:00 והחנויות נסגרות באמצע היום. שתינו בירה בקפה שטוף שמש וחזרנו הביתה לארוחת הערב. ארוחת הערב בהולנד היא ב-18:00 ואחריה הכל מת, חוץ מאמסטרדם.

בערב ארזתי. ליסט והילדים ישארו לעוד מספר ימים בפארק הקבוע שאנו נוהגים לשהות בו כל שנה. אני חייב לחזור למשרד. למחרת, יום ראשון נסענו כולנו לאמסטרדם. החזרתי את הרכב, הפקדתי המזוודות בשדה התעופה ויצאנו ברכבת לאמסטרדם. שם אורן האכילה יונים, ליסט ואורן מדדו בגדים ונעליים ותומר ואני קיטרנו והמתנו בסבלנות (טוב, לא ממש בסבלנות). נפרדנו בתחנת הרכבת, הם חזרו לסבתא ואני לשדה התעופה.

הטיסה התאחרה בכ-3 שעות עקב שביתת פקחים ביוון. לא נורא, זו היתה התקלה היחידה בחופשה זו.


יום שישי, 23 ביולי 2010

חופשה 2010 - בדרכים, צרפת - שוויץ - גרמניה - הולנד, יום 16

ארוחת הבוקר המדהימה התקלקלה במקצת, עקב נוכחותם של מאות תיירים יפנים שגדשו את חדר האוכל. להפתעתינו הרבה הם התנהגו בצורה וולגרית ותוקפנית משהו. חטפו מכל עבר ולא ממש כיבדו את התור. גם מגוון המצרכים היה קטן יותר. לשאלתינו, הסבירו לנו אנשי הצוות כי הם לא מגישים חלק מהדברים כשיש קבוצות יפניות, היות והם נוהגים לקחת עימם "צידה לדרך" וממלאים את התיקים. הצוות הסביר לנו שנבקש כל מה שנרצה והם יגישו לנו לשוחן בפרטיות. מוזר. אורן חיכתה בסבלנות שיחדשו את מלאי הירקות לסלט. עמדה בתור ארוך. כשהגיע תורה התחילו לדחוף מזלגות מכל עבר והיא ממש צריכה היתה להילחם כדי להשיג ירקות. לאחר כחצי שעה התחיל המקום להתרוקן והשקט והשלווה חזרו. אגב, לפני שעזבו את חדר האוכל חלק מהם ניגש לאיזור המיצים והמשקאות ומילא ללא בושה בקבוקים אישיים במיצים שונים. מוזר כבר אמרתי?

התכנית היתה לצאת מוקדם ולהגיע להולנד בנסיעה רצופה. דהיינו, לרדת מהאלפים הצרפתיים לכיוון שוויץ, לחצות את שוויץ, לחצות את גרמניה וחצי מהולנד. למעלה מ-900 ק"מ.

הירידה מהאלפים היתה הזוייה. גשם שוטף. ערפל סמיך. לא ראינו כלום. למעשה מתוך כ-13 שעות נסיעה, 10 היו בתנאי גשם שוטף וערפל סמיך. עצרנו עצירה אחת בגרמניה לאוכל ושיקום הגוף. הרכב, למרות חוסר הנוחיות מותאם למזג האוויר ולמהירויות הגבוהות בגרמניה, והגיע ל-160 ללא כל מאמץ. לקראת הולנד החלה השמש להיראות שוב. בהולנד השמש זרחה והטמפרטורה היתה כ-22 מעלות. אידיאלי. הגענו הביתה, לסבתא, ב-22:00, עם רדת הליל. מתחילים להריח את סוף החופש. לפחות אני.


יום חמישי, 22 ביולי 2010

חופשה 2010 - צרפת, אלפים - מונטבלאן, יום 15

ארוחת הבוקר היתה מהטובות שאכלתי בחיי, ואכלתי בבתי מלון מעולים במדינות שונות בעולם. מעבר לעושר ולמגוון, בפינה עמד טבח והכין אומלטים על פי הזמנה (כשהלקוח בוחר את המרכיבים), אחר מכין וופל בלגי וקרפים. בקיצור, חגיגת אוכל. יצאנו מוקדם. הרכבלים לפסגות נמצאים במרחק הליכה של 5 דקות. לקחנו רכבל לפסגה הראשונה של המונטבלאן. משם רכבל נוסף את הפסגה הגבוהה ביותר שניתן להגיע אליה ברכבל. כ-4,000 מטר. הטמפרטורה למעלה היתה כ-6 מעלות. קרררר. מסביב נוף בראשית מדהים וצחור. הפסגה המתה פעילות של מטפסי הרים וכאלו המבצעים טראקים על הפסגות. מלמעלה ניתן היה לראות את מאות האנשים הנראים כנקודות קטנות ושחורות הנעות על הלבן הגדול. במעלית מיוחדת, ניתן לעלות לנקודה הבנוייה הגבוה ביותר באלפים. קר עוד יותר. ערפל סמיך התחיל לכסות את ההר. השמש נעלמה כמעט לחלוטין. תחושת הקור התגברה. למזלנו באנו מצויידים היטב.

לאחר תצפיות שונות מזוויות ומקומות שונים. לקחנו רכבל מיוחד, שמשך נסיעתו הוא כ-30 דקות והוא יביא אותנו לפסגה האיטלקית של האלפים מומלץ, העובר מעל נופים ורכסים שלא ניתן לתארם במילים. הרוח התגברה והקרון הקטן התלוי בין שמים וארץ התנודד לצדדים בצורה מפחידה. לאחר כחצי שעה הגענו לרכס האיטלקי. תומר הצטלם כשרגל אחת בצרפת ורגל אחת באיטליה. שתינו באיטליה שוקו חם, ויצאנו את הקור והערפל (שהתגבר) לטייל רגלית מעל קרחון קטן. הטיול היה די בעייתי. ראות אפסית כמעט וקור עז, הקרוב ל-0 מעלות. בשלב מסויים התחיל לרדת גשם מעורב בשלג. חזרנו. את הדרך חזרה עשינו בערפל מוחלט. זהו - חורף נחת על האלפים. לשמחתנו, לא לפני שסיימנו את מה שרצינו. בשאמוני, אצנו לקחת רכבת חשמלית מיוחדת (אגב, הרכבת החשמלית הראשונה בעולם) שמטפסת כ-100 מטר לכיוון הקרחון המפורסם של שאמוני (Mer de Glace). ירדנו כ-370 מדרגות (שאותם טיפסנו בדרכינו חזרה) ונכנסו אל מנהרה שנחצבה בקרחון. המנהרה היתה מוצפת באורות צבעוניים ונתנה תחושה של עולם אחר. מדהים. מסתבר שהקרחון זז וזורם כל שנה מספר מטרים, כך שכל שנה המנהרה נחצבת מחדש. אכן, לאורך הקרחון ניתן היה לראות את פתחי המנהרות של השנים הקודמות.

חזרנו. רעבים. למרות השעה המוקדמת יחסית, 17:00, ועקב מזג האוויר הסגרירי ישבנו לאכול במסעדה עממית מצויינת ליד המלון. בעוד אנו סועדים את נפשינו, התחיל לרדת מבול שלא הפסיק גם ביום המחרת. רצנו למלון ובילינו ערב משפחתי ארוך כשבחוץ מזג אוויר חורפי.

יום רביעי, 21 ביולי 2010

חופשה 2010 - צרפת, אלפים - שאמוני, יום 14

בוקר. ליסט ואני הזמנו מונית לחברת השכרת הרכבים, לקחת את הרכב שהזמנו. הילדים נשארו במלון, בבריכה. פקידת הקבלה עמדה על כך שתראה לנו באיזה ציר לנסוע חזרה. מסתבר, שלא כדאי לנסוע דרך כמעט חצי משכונות העיר. "בעיות עם התושבים שמתעמתים עם המשטרה. לא כדאי לתיירים לעבור שם". הבעיות הינן של מוסלמים מול המשטרה ויתר העולם. מדהים. עיר צרפתית שלא כדאי לעבור במחצית משכונותיה, אלא אם אתה מוסלמי. מה זה אומר על צרפת, על אירופה.

תהליך קבלת הרכב לקח שנים. לבסוף קיבלנו רכב עם לוחית גרמנית. פולקסוואגן פסאט ווריאנט. רכב גדול, עם בגאז' ענק, שנראה כמו רכב ספורט. מנוע גדול וחזק. חלונות קטנים וצרים. ארבע מקומות בלבד. צר וחנוק. המון צעצועים אלקטרונים מיותרים (כמו מגבים עם חיישן גשם המפעיל אותם אוטומטית ובעוצמה משתנה על פי עוצמת הגשם). שנאתי אותו ממבט ראשון. תוך 20 דקות נסיעה קיבלתי כאב גב. נהגתי 2,200 ק"מ באיטליה ללא כל בעייה (פיג'ו 5008) ועם הרכב הזה חטפתי כאב גב תוך דקות. טוב, אין מה לעשות - "זה מה יש".

התחלנו בנסיעה לכיוון האלפים. היעד, שאמוני מונטבלאן, צרפת. 170 ק"מ. הדרך - ללא מילים. נופים מטריפים. עיירות קסומות. ירוק מכל עבר פרט לפסגות ההרים (מעבר לגובה מסויים, כ-3,000 מטר, הצמחייה לא גדלה). לאחר כשעה וחצי של נסיעה הגענו למז'ב (Meg've). עיירה ציורית על פסגות האלפים. תיירותית מאוד ועמוסה בחנויות ובתי קפה. עם זאת העיירה מקסימה ביותר. הסתובבנו. קנינו. לגמנו. התייעצנו בלשכת המידע לתיירים, ועם ערב המשכנו לשאמוני. נסיעה של כחצי שעה. בשאמוני התחלנו לעבור בין בתי המלון ולמזלנו מצאנו מלון מעולה במחיר מצויין (מרקיורי). המלון עשוי כול עץ ולכל חדר מרפסת אישית הצופה אל האלפים לבני הפסגות. המלון ממוקם מרחק של 3 דקות הליכה מהמרכז. עיצוב הפנים יפהפה. בקיצור - מושלם. פרקנו. התארגנו ויצאנו לאכול ארוחת ערב. הבעייה היתה לבחור מסעדה בין עשרות המסעדות שבמרכז. בדיעבד הבחירה לא היתה מוצלחת כל כך והאוכל היה בגדר "בסדר" לא יותר. המסעדות נסגרות פה בערך ב-23:00, שעת אמצע הארוחה באיטליה.

מזג האוויר היה צונן ונעים.ישבתי קצת במרפסת להתאוורר ולהפיג את החום שהצטבר באיטליה.

יום שלישי, 20 ביולי 2010

חופשה 2010 - איטליה, טורינו-גראנובל, יום 13

היום היה היום המיותר והמעצבן של החופשה. גם היקר. כל הסיפור של להגיע לטורינו ומשם לגראנובל בצרפת נולד עקב אי היכולת להחזיר רכב שכור איטלקי במדינה אחרת. גם לא היה לי זמן לתכנן את המעבר בין המדינות טוב יותר וכנראה התכנון שלנו לא היה מבריק. בכל מקרה, התעוררנו בבוקר במלון הקטן והמקסים בטורינו. ארוחת בוקר נחמדה. ניסינו לברר מתי יוצאת רכבת לגראנובל ועל פי פקיד הקבלה שחיפש עבורינו באינטרנט, התברר לנו כי הרכבת יוצאת ב-20:00 ומגיעה לגראנובל אחרי 22:00. זאת היתה הפתעה לא נעימה. עלינו לשרוף יום שלם בטורינו, שנראית מאוד לא מעניינת, על מנת להגיע מאוחר בערב. החלטנו ללכת למרכז העיר ולתחנת הרכבת ולברר שם. אולי ישנן רכבות ואפשרויות נוספות.

להפתעתינו, טורינו הינה עיר אירופאית יפה, עם עבר מפואר ונעימה מאוד. אין בה כמעט תיירים מה שהופך אותה לעיר אמיתית. מתברר כי טורינו נחשבת כמרכז העיצוב והאופנה באירופה. העיר אירחה את אולמפיידת החורף ב-2006. בעיר זאת הומצא השוקולד ועדיין יש בה תעשיית שוקולד איכותית ביותר. גם הנוטלה הומצאה פה. תנועת ה-Slow Food התחילה בעיר וטורינו היא המרכז שלה.בקיצור יש לעיר מה להציע. הומלץ לנו לטעום את גלידת Grom. בתחילה ויתרתי עקב התור האינסופי שהשתרך מול הגלידרייה. מאוחר יותר נתקלנו בסניף השני עם תור קצר יותר. למען האמת, אין גלידה כזו בכל העולם. הגלידה הטובה ביותר שאכלנו אי פעם. אחר כך התברר לנו ש-Grom שייכים לתנועת ה-Slow Food.

ההגעה לתחנה המרכזית ארכה כ-4 שעות היות ובדרך לשם עברנו דרך אלפי חנויות מעוצבות של מותגים ושל יצרנים אחרים. נשות העיר, וגם הגברים, נראו לבושים בסגנון מיוחד ומוקפד, כיאה לעיר הנקראת בירת העיצוב. החנויות יפות. ךיסט ואורן חגגו. תומר ואני סבלנו קשות. המתנות מורטות עצבים לבנות שמודדות ומודדות ומודדות...

כשהגענו לתחנה המרכזית התברר לנו כי הרכבת היחדה לגראנובל יוצאת ב-17:30. דהיינו, יש לנו שעה ומחצה בדיוק לחזור למלון, להתארגן ולעלות לרכבת. מסתבר כי עלינו לקנות כרטיסים עד לעיירה כלשהי בצרפת, שם להמתין כשעה ולקנות כרטיסים נפרדים לגראנובל. סה"כ כ-5 שעות נסיעה. המחיר הכולל 230 יורו. מזעזע! הנסיעה היתה מצויינת ועברה מהר בנופים מדהימים. ההיגררות עם מליוני המזוודות שלנו (התחלנו עם מעטות וקלות, אך הן הלכו והתרבו וצברו משקל במהלך הזמן) והעליה והירידה מהרכבת היו סיוט.

למלון הגענו בסביבות 23:00. הילדים רצו מייד לבריכה. הטמפרטורה בחוץ היתה כ-32 מעלות. גראנובל, השוכנת בין רכסי הרי האלפים קרה מאוד בחורף וחמה מאוד בקיץ. המלון, פלאזה, נראה נחמד וקיבלנו חדר ענקי עם 4 מיטות מפוארות. לאכול לא הספקנו כל היום. פרט לגלידה בצהריים.



יום שני, 19 ביולי 2010

חופשה 2010 - איטליה, האלפים, יום 12

התעוררנו למזג אוויר קר. בחוץ כ- 13 מעלות. יום לפני זה עוד טיילנו ב-36 מעלות. רוח נשבה. פסגות האלפים ניבטו מהחלון. מושלגים בחלקן. ארוחת בוקר. התארגנות על נעליים גבוהות ולבוש חם. תוך חמש דקות הגענו לרכבל שייקח אותנו אל הפסגות המושלגות. את הלג הראשון עשינו בקרנית סגורה שטיפסה את מרבית הגובה. יופי עוצר נשימה. הילדים ממש מאושרים. בפסגה יכולנו לבחור בין טיפוס רגלי במסלול של כ-30 דקות, לבין עלייה עם רכבל עם מושבים פתוחים. הילדים כמובן בחרו ברכבל. חווייתי יותר. אכן, הישיבה על המושב הפתוח, בקרירות של הבוקר כשנוף מדהים מבל עבר, הייתה בחירה מוצלחת. בהגיענו לפסגה, 2,800 מטר, התחלנו במסלול הליכה מושלג. טיפסנו על המדרון המושלג מעלה, מעלה. הילדים זרקו כדורי שלג. אנחנו צילמנו והתמוגגנו. הנעליים האלפיניות הוכיחו עצמן כיעילות ביותר בשלג. לאחר כשעה חזרנו לאיזור הרכבל העליון. כוסות שוקו חם. וחזרה למטה עם הרכבל. חצי יום זה היווה את אחד השיאים של הטיול.

המשכנו וחצינו בנסיעה רציפה את האלפים. נסענו צפונית לאגם קומו וממנו ירדנו לכיוון טורינו. נסיעה ארוכה ומפרכת באיזורים הרריים נפלאים, אך בדרכים צרות ומפותלות עם תהומות מכל עבר. המטרה היתה להגיע לטורינו עם ערב ולהחזיר את הרכב. כזכור, לא ניתן להחזיר רכב שכור איטלקי מחוץ לאיטליה. תקלה רצינית ובזבוז זמן של ממש. בדרך השתמשתי באינטרנט אלחוטי על מנת להזמין מלון בטורינו. מצאנו משהו נחמד, זול וליד הרכבת, שממנו, כך קיווינו נוכל לקחת רכבת לגרנובל, צרפת.

הגענו עם ערב על פי התכנית. פרקנו הרכב, ארזנו מחדש המזוודות ומצאנו, למזלנו, אוטובוס שיביא אותנו כמעט אל המלון. המלון נחמד מאוד. חדרים מעוצבים עם תקרות עגולות ועיצוב עתיק. על פי ליסט, המלון היפה ביותר עד כה. יצאנו לאכול ארוחת ערב ב-21:00. ארוחה טובה ולישון. בטורינו אנשים מדברים אנגלית לא רעה. חידוש. ויש פה נטייה עזה לצרפת ולמטבח הצרפתי. שתי ההשפעות החזקות פה הן של צרפת, בעקבות שליטה רבת שנים של משפחת המלוכה סאבוי, ושל דרום איטליה בעקבות עשרות אלפי הפועלים שהגיעו מהדרום לעבוד פה בתעשייה (מפעלי פיאט בעיקר).


יום ראשון, 18 ביולי 2010

חופשה 2010 - איטליה, האלפים, יום 11

בשלוש לפנות בוקר התעוררנו למשמע רעמים מתגלגלים. סופת רעמים. קיוותי שירד גם קצת גשם. בבוקר התצפית להרים שממול ולאגם היתה מדהימה. אוויר צלול וראות נהדרת. אכלנו ארוחת בוקר טובה. הנענו והתחלנו לטפס. היעד הראשון היה אגם קטנטן בשם Valvestino. הדרך הייתה עמוסה במאות רוכבי אופניים. צירים הרריים צרים, פיתולים ותהומות. רוכבי אופניים ואופנועים מכל כיוון. די מפחיד. הנוף עוצר נשימה. פשוט לא ניתן לתארו במילים. מזג אוויר נפלא. כ-24 מעלות. הנוף סביב האגם היה מרהיב כמובן. עצרנו בפינה כלשהי והתחלנו לטייל ולטפס על ההר ברגל. נענו בשביל צר, מתפתל ביער צפוף, כשמאות מטרים מתחתינו האגם. לאחר הטיול הרגלי המשכנו בנסיעה. לאחר מספר קילומטרים הגענו לקפה קטן ויפה בפינה חמודה, עם עצים ונחל. תמונה אלפינית קלאסית. ארוחה קלה. קפה. אפשר להמשיך. הדרך הלכה ונהייתה יפה יותר ויותר.

תוך כדי נסיעה הגענו לאיזור יפה של אחו ומישורים גבוהים. ראינו גברים עמוסים בקשות, חיצים ומשקפות. עומדים בצידי הדרך ויורים בדמויות של בעלי חיים שונים. עצרנו לשוחח ולהתרשם. האירוע, שנערך על ידי האיגוד האיטלקי לקשתות, הינו אירוע מקובל ביותר באנגליה וגם בארה"ב. כל משתתף מקבל מפה עם נקודות ציון שונות. לאורך ציר יפה של מספר קילומטרים מוצבות בובות של בעלי חיים שונים, במרחקים ושיפועים שונים. בכל נקודה ישנם אתגרים נוספים, כגון ענפים שמסתירים, עצים וכדומה. על כל משתתף לירות מספר נתון של חיצים ולפגוע כמה שיותר באיזורים חיוניים של בעל החיים (דימוי לציד ללא הרג בעלי חיים). בכל נקודה ישנו שופט המחלק נקודות ורושמן בכרטיס המשתתף. לדעתי זה ספורט מקסים. הליכה בטבע. מיומנות של ירי בקשת וחץ. חברותא. וללא כל פגיעה בטבע. לפני שנים מספר ניסיתי לארגן אירוע דומה בארץ וללא הצלחה. חבל.

עליונו לגבהים של 1,700 מטר דרך עיירות סקי קסומות העמוסות בתיירי קייץ. ירדנו דרך אגם d'idro. והתחלנו לטפס בחזרה על האלפים.

לסיום היום, בגובה של 1,700 מטר עם רכסים מושלגים מכל עבר וטמפרטורה של פחות מ-20 מעלות, החלטנו לחנות ולהעביר את הלילה. תוך חיפוש אחר מקום לינה סביר הגענו לעיירה, סאן מרטינו, מכוערת למדי שכל כולה אתר סקי גדול אחד. מגרשי חנייה ענקיים, חנויות לציוד סקי. מלונות רבים. ובעיקר רכבלים שונים ומשונים היוצאים לכל כיוון אפשרי לרכסים של 3,600 מטר. רכסים מושלגים גם כעת. ניצלנו את המחירים הזולים של בין העונות והצטיידנו כולנו בנעלי הליכה אליפיניות משובחות, במחירים זולים להפליא. לבסוף, מצאנו בפאתי העיירה מלון קטן. אכלנו בו ארוחת ערב. בחוץ נשבה רוח והיה ממש קר. בילינו את הערב במלון.


יום שבת, 17 ביולי 2010

חופשה 2010 - איטליה, אגם גארדה, יום 10

יצאנו מאבנו טרמה יחסית מוקדם. החלטנו לנוע לכיוון גארדה בדרכים כפריות. איטליה יפה – ללא ספק. התחנה הראשונה היתה סירמיונה. עיירה הנמצאת בראש סיכה הנכנסת לאגם. עיירה ציורית וקסומה. נקודת חובה לכל תייר. העיירה בנוייה לתיירות ונבלעים בה אלפי תיירים. עיירה ציורית המוקפת מים, עם מבצר רומי עתיק וחומות עתיקות. סמטאות ציוריות, בתי קפה ומסעדות מקסימים וחנויות איכותיות. ליסט והילדים התארגנו עם בגדי ים וקפצו למימי האגם הקרירים. הטמפרטורה בחוץ היתה למעלה מ-36 מעלות. המים היות מרעננים ומחיים. לאחר שעה ארוכה במים, טיילנו ואכלנו באחת המסעדות היפות, בצילו של עץ ענק.

המשכנו להקיף את גארדה מצידו המערבי והגענו לסאלו. עיירה קסומה נוספת למרגלות האלפים. המפרץ היה עמוס מפרשיות וסירות מנוע. להפתעתינו לא ראינו קיאקים כלל. איזו החמצה. מסאלו התחלנו לטפס לאלפים. חלק מהדרך עבר בכבישים הזויים. רוחב של פחות מ-2 מטר, שיפועים בלתי אפשריים. פניות חדות בטרוף. מידי פעם הגיע רכב מולנו ונאלצנו לתמרן בנסיעות אחורה כדי שנוכל להמשיך. מפחיד. חוויתי.טיפסנו עד לסביו. מצאנו צימר משפחתי חמוד עם נוף האגם והחלטנו לבלות שם את הלילה. למזלינו היתה שם מסעדה ממול שסיפקה לנו את ארוחת הערב. ישבנו בחוץ, בגובה 1,000 מטר עם נוף האגם מולינו. סוף סוף הטמפרטורה היתה אנושית. היינו צריכים לעלות לאלפים כדי לברוח מהחום.

יום שישי, 16 ביולי 2010

חופשה 2010 - איטליה, ונציה, יום 9

 התעוררנו מוקדם. התארגנו במהירות והנסענו מספר דקות לתחנת הרכבת. החלטנו לקחת רכבת לוונציה, עניין של כ-30 דקות, ולחסוך מעצמנו את הנסיעה, הפקקים וחיפוש החניה בעיר עמוסת תיירים זו. הזכרונות שלי מוונציה אינם כה טובים, קיוויתי שאולי הפעם אהנה יותר.

הרכבת היתה ריקה למדי. אין מזגנים, אך בבוקר הטמפרטורה עדיין היתה סבירה. הגענו במהירות לונציה וירדנו מהרכבת. קיבלנו ביציאה מהתחנה מכת חום נוראית. מליוני תיירים גדשו את האיזור. התחלנו לטייל בסמטאות לכיוון הכיכר הידועה, סאן מרקו. לטייל זו הגזמה. הסמטאות גדושות. ליסט ואורן עוצרות בערך בכל חנות שנייה. תומר ואני מוכי חום ומיואשים מהבנות. מידי פעם נזקקים לגלידה. הטמפרטורה בצל הנה בסביבות 37 מעלות. הלחות גבוהה. התעלות מלוכלכות. תומר שבעבר פינטז על חתירת קיאק בונציה, ויתר מהר מאוד על החלום למראה הלכלוך והעומס בתעלות.

הגענו לאחר זמן רב לכיכר סאן מרקו. להפתעתינו ואכזבתינו הכיכר היתה סגורה כמעט לגמרי. הכיכר היתה מלאה בכסאות. מוקפת שמירה. צוותים טכניים עבדו על הקמת במה ותאורה. בערב צריכה להתקיים פה הופעה של שארל אזנאבור. אכלנו אותה.

התחלנו בדרך חזרה. מותשים מהחום הכבד. עצרנו בקפה נחמד על אחת התעלות להתרעננות. לאחר זמן רב, ועוד הרבה חנויות, הגענו לרכבת. הרכבת היתה מפוצצת ובקושי מצאנו מקומות ישיבה. החום והלחות היו נוראים. אין מיזוג ואין איוורור רציני. הנסיעה נמשכה כמו נצח, כשאנחנו נוטפים זיעה. לבסוף הגענו לתחנה ןמשם למלון.

לאחר מקלחת טובה וקרה פיצינו עצמנו במסעדה מדהימה, השוכנת בתוך גן גדול עם בריכות דגים וצפרדעים, גשרים, מפלי מים, דשאים, פרחים וכדומה. הארוחה היתה נהדרת.

לסיכום, ונציה היא מקום שיש לראות, אבל אותי היא לעולם לא משכה. התעלות באמסטרדם יפות יותר לדעתי.

יום חמישי, 15 ביולי 2010

חופשה 2010 - איטליה, טוסקנה, יום 8

החלטנו להמשיך במנוחה בווילה המפנקת בטוסקנה. ארוחת בוקר וליסט והילדים מיהרו לבריכה. אני עברתי על המיילים וניגשתי למשרד להתחבר לאינטרנט. רציתי להזמין מלון בפדובה, לאותו הערב. קצת מאוחר מידי. אכן, לא מצאתי כלום בפדובה. הכל מלא ותפוס. הרחבתי את החיפוש ומצאתי מבחר גדול של מלונות בעיירה הנקראת Abano Terme. כ- 8 ק"מ מפדובה. לבסוף החלטתי על מלון קטן ופשוט ומאוד זול יחסית לאחרים. הזמנתי.

בדרכינו הארוכה לכיוון פדובהעצרנו בעיירה הנקראת וינצ'י. מקום הולדתו של ליאונרדו. עיירה יפהיפיה המוקפת גבעות עם כרמים ועצי זית. מוזיאון ליאונרדו שוכן על ראש גבעה במבצר עתיק. ביקרנו וצפינו בהמצאות והתיכנונים של מהנדס גאון זה. המשכנו לכיוון פדובה תוך חציית האלפים הפנינים. כביש ארוך המטפס ומתפתל בין נופים קסומים. הנסיעה בכביש אינה קלה. מצד ימין טורים אינסופיים של משאיות ענק הדוהרות במהירות. מצד שמאל חומת מגן. אינסוף מנהרות צרות. נהיגה הדורשת ריכוז מתמיד לאורך שעות רבות.

חא פשוט היה למצוא את המלון. לבסוף מצאנו אותו והגענו לחדר. אין טענות. למעלה ממספק. היינו רעבים וירדנו לחפש אוכל. סביבת המלון נראתה כעיר רפאים. המשכנו בהליכה וחיפוש לכיוון אורות הרחוב. לאחר הליכה קלה הגענו לאיזור הומה אדם, בתי קפה, מוסיקה ברחובות, מפלי מים ומזרקות. הכל מפואר ומסוגנן. אנשים מבוגרים הנראים אמידים ולבושים מחלצות. אינסוף ברים ובתי קפה כשבכל אחד מופיע אמן אחר. אין מסעדות כלל. עם זאת, השעה היתה אחרי 22:30 וחנויות רבות היו פתוחות. הכל נראה כמו הזייה אחת גדולה. הרחובות והכיכרות כאילו נלקחו מאיזור של עשירי פלורידה.לאחר שיטוט אינסופי ללא תוחלת, קנינו מצרכים בסופרמקט יוקרתי. רצנו למלון לאכול. היינו מאוד רעבים. היינו מלאי התשאות על העיירה המוזרה הזו.

בבוקר למחרת קיבלנו את ההסבר. מסתבר שעיירה זו הינה מרכז מעיינות חמים ואנשים רבים, בעיקר קשישים אמידים מגיעים אליה לשבוע של טיפולים מיוחדים בעשרות המלונות בעייירה. אין כמעט מסעדות כי רוב האנשים אוכלים במלונות כחלק מחבילת הטיפול.


יום רביעי, 14 ביולי 2010

חופשה 2010 - איטליה, טוסקנה, יום 7

התעוררנו מאוחר יחסית בשקט ובשלווה של גבעות טוסקנה. החלטנו לבלות את הבוקר ברגיעה. הילדים וליסט בבריכה. אני קורא ספר. בצהריים התארגנו באיטיות ויצאנו לשיטוט בטוסקנה. נסענו בדרכים בלתי אפשריות, חלקן לא סלולות בין הגבעות, הכפרים והכרמים – דרך היין. לאחר מספר שעות של שיטוט בנופים הקסומים, כמו מגלוייה, פנינו לכיוון פיזה. למזלנו הגענו לפיזה לקראת ערב, ב- 17:30. מצאנו בקלות חנייה ועומס המבקרים לא היה גדול. למרות הפופולריות והקלישאה של המקום, שווה היה לבקר בו. המגדל והאיזור סביבו מרשימים ביותר. להיכנס למגדל לא רצינו היות והמחיר הנדרש 15 יורו לאדם הנו שערורייתי ונראה כאילו הם לא מעוניינים במבקרים (ואכן כמעט אף אחד לא עלה במגדל ולא היה תור כלל). קנינו כרגיל מזכרות, גלידה ואפילו ליסט מצאה תיק עור יפה ואדום שנראה כמו ילקוט מעוצב בסגנון של פעם, במחיר מצויין.

משם חזרנו לעיירה הקטנה שבה אנו מתגוררים, סאן מיניאטו. מצאנו מסעדה מקומית. המסעדה היחידה או כמעט יחידה. אכלנו ארוחה פשוט מושלמת אותה התחלנו כמנהג המקומיים ב-21:00. הארוחה כללה בין השאר, קרפצ'יו, רביולי, ניוקי (שניתן לכתוב עלהם שירה), סלטים נפלאים עם גבינות, פיצה מיוחדת, ולקינוח פנה-קוטה. הטובה שאכלנו מעולם. ליוונו ביין וקינחנו באספרסו. חזרנו מעולפים ומדושנים מעונג ב-23:30.




יום שלישי, 13 ביולי 2010

חופשה 2010 - איטליה, פירנצה, יום 6

התעוררנו בכבדות לרעש של עיר גדולה המעוררת אל שחר חדש של מאות אלפי תיירים.הרעש העיקרי שחדר מבעד לחלון היו קולות מפני האשפה. תערובת של משאיות, עגורנים וקרקוש פחי האשפה. לרעש זה התלווה הרעש הבלתי פוסק של קטנועים ואופנועים המאיצים בסמטאות, שעדיין לא מלאו אדם. ארוחת הבוקר הוגשה במסעדה מקומית מעבר לרחוב. ארוחה טובה ומלאה שלאחריה לא נותר כוח לזוז. הדירה היתה כל כך מוצלחת שהרהרנו באפשרות לשכרה ליום נוסף. אך ההתלבטות הסתיימה כאשר הובהר לנו שהיא תפוסה. יצאנו לבקר בסמטאות של פירנצה ובאתרים המרכזיים. החלטנו מראש לוותר על המוזיאונים, החלטה שהוכחה כנבונה לאור התורים האינסופיים שהשתרכו מול המוזיאונים בשמש קופחת ובחום של 36 מעלות. כרגיל, הילדים קנו מזכרות, ליסט חיפשה את התיק המושלם, אותו היא מחפשת זה זמן רב, וכמובן קנתה סנדלים וחולצות בהנחץ סוף עונה. אפילו אני מצאתי משקפת מונו (טלסקופ קטן) שתמיד רציתי על הקיאק. אכלנו גלידות, הרבה. אכלנו גלידה בויוולי – הגלידה הכי נחשבת בפירנצה.. המבנים מדהימים. סמטאות יפהפיות. המוני יפנים וספרדים בלהקות גדולות, עם מדריך המניף מטרייה או שלט ומובילם כמו החלילן מהמלין. עם כל יופייה של פירנצה, הרגשנו צורך עז לצאת מהעיר לטבע.

לקראת ערב עזבנו את פירנצה לכיוון פיזה. נסענו בכביש יפה וציורי לכיוון עיירה יפה המתנוססת על ראש גבעה – סאן מיניאטו (San Miniato). ניגשנו למרכז המידע לתיירים וביקשנו המלצות על מקום לינה. ביקשנו משהו מחוץ לעיירה, אך קרוב אליה. עם חדרים נוחים לארבעה ועם בריכה, אך פשוט יחסית ולא מפואר. תוך מספר דקות הנערה שסייעה לנו שוחחה עם בעל בית אירוח מתאים והודיעה לנו שמצאה את המקום המתאים עבורינו. נסיעה קצרה לפרברי העיירה הובילה אותנו אל מקום מקסים – וילה Marrucola. שילוב של יקב ובית אירוח בין כרמים וצמחייה עבה. אוויר נקי של גבעות ירוקות ומחוץ לעיר. בריכה גדולה עם דשאים. איזורי צל. בעל בית איטלקי היוצא מגידרו לעזור ולסייע עם גאווה עצומה ביינות שהוא מכין. מושלם. החדרים גדולים מאוד ונוחים. מייד החלטנו שעדיף להישאר פה יומיים או שלושה, לרגיעה, מנוחה וטיולים באיזור טוסקנה. ארוחת הערב הוגשה בחוץ. הוכנה על ידי טבח מקצועי והתבססה על המטבח האילקי המקומי. ישבנו בשולחן אחד עם זוג פנסיונרים נחמדים מאוד משוודיה. הארוחה היתה מצויינת. היין תוצרת המקום נהדר (נקנה כמה בקבוקים לדרך). קינוחים טעימים. הארוחה התחילה ב08:30 והסתיימה ב- 23:30. נפלנו למיטות מלאים ומדושנים.


יום שני, 12 ביולי 2010

חופשה 2010 - איטליה, סיינה, יום 5

התעוררנו באיחור יחסי. בעיקר בגלל החום והזבובים. ליסט והילדים אצו רצו לבריכה. מקלחת. ארוחת בוקר סבירה בחווה. לדרך. הכיוון פירנצה. התכנית המקורית היתה לבלות את היום בפירנצה ולישון במלון שהזמנתי שם. ליסט הציעה ליסוע בדרכים לא ראשיות ולעצור במקומות נחמדים. העצירה הראשונה היתה ליד אגם יפהפה, ממש בגבול טוסקנה. ישבנו בבית קפה נחמד על גדות האגם. תומר ואני דמיינו איך אנחנו מקייקים באגם מושלם זה לאי הציורי שבמרכזו.

בדרך, החלטנו לקפוץ לסיינה. עוד עיר מפורסמת ומיוחדת. בילינו בה מספר שעות יפות. אכלנו בה ארוחה נפלאה (כמובן). הריזוטו היה מושלם הילדים אכלו פסטות שלעולם אינן מכזיבות. שתינו יין הבית. מושלם. לפתע הגיעו שתי משפחות ישראליות. ניתן היה לזהותן גם ללא שמיעת השפה. הרעש שבקע משולחנם היה גדול יותר מכל האיטלקים יחד שהיו במסעדה, וגם הם לא שתקנים גדולים. השיא היה שבמסעדה טוסקנית זו הזמינה המשפחה צ'יפס. על דבר כזה צריך לעצור אותם לדעתי.

מסיינה המשכנו לכיוון פירנצה בדרך הררית ציורית, דרך איזור קינאטי שבטוסקנה (SS222). הגענו תשושים לפירנצה ב21:30. המקום שהזמנתי ללינת לילה הוא ממש מלון, אלא חדרי אירוח מיוחדים במרכז העיר. החדר שקיבלנו גבל בהגדרה של ארמון. שתי קומות מהודרות. מקלחת מעולה. מטבח שלם עם מדיח, מכונות קפה, טוסטרים, תנור, מיקרוגל ואפילו מכונת כביסה. על השולחן יין וצלחת פירות גדולה. במקרר ובארונות אוכל, מיצים, קפה ותה. אין מילים. יותר טוב מזה לא יכול להיות. ארוחת הבוקר היא במסעדה מקומית ממול, שכבר הספיקה לכבד אותנו בגראפה על חשבון הבית כשהמתנו לפקידת הקבלה. מסתבר שהקבלה נסגרת ב- 20:00 והם הזעיקו אותה מהבית.

יום ראשון, 11 ביולי 2010

חופשה 2010 - איטליה, אסיסי, יום 4

לאחר הארוחה הנפלאה בנמל של סורנטו. עם המון יין בבטן ובראש, בקושי התעוררנו. בוקר עצל והתארגנות איטית. ארוחת הבוקר בוילה אנג'לינה הייתה כל כך טובה ומסוגננת שלא רצינו להפסיק. ובכל זאת יש לנו יום ארוך עם נסיעה של מאות קילומטרים לפנינו.

יוצאים מסורנטו צפונה. לאורך מפרץ אמלפי. הכבישים הצרים גדושים באלפי מכוניות. יום ראשון. כל האיטלקים רוצים לבלות בים. פקקים באורך של עשרות קילומטרים. למזלינו בכיוון ההפוך. לכיוון סורנטו. הבעייה היחידה היא אלפי הקטנועים והאופנועים שעוקפים את הפקקים, חוצים את הפס הלבן ונעים במהירות מטורפת במסלול הנגדי. במסלול שלי. כבישים צרים עם אלפי קטנועים הבאים מולך במסלול שלך דורש ריכוז אינסופי. לקראת נפולי העניין נרגע והתנועה זרמה.

באופן כללי, הנהיגה באיטליה קלה יחסית לישראלים. הם נוהגים בסגנון "ישראלי" רק יותר סבלניים ומתורבתים. מעט צפירות. המון סבלנות. ציות חלקי לתמרורים ורמזורים. דו-גלגליים אדישים ופס הפרדה לבן. בסך הכל חווית הנהיגה היא חיובית לחלוטין.

שעטנו לכיוון אסיסי. הילדים השלימו שעות שינה ברכב, מאחור. הגענו לאסיסי לקראת ערב. חום אימים. אוויר עומד. 37 מעלות בצל. הכנסיות המדהימות של אסיסי סיפקו מפלט מהחום. הספקנו להשתתף במיסה יפה בכנסייה המרכזית של אסיסי. טיילנו בסמטאות. אכלנו משהו קל. הילדים, כהרגלם קנו מזכרות. ליסט קנתה דיסק של מוסיקת ימי הביניים המבוצעת על ידי להקה מקומית.

עם רדת הערב עזבנו את המקום בדרכינו למקום הלינה. חווה כפרית הנמצאת מספר קילומטרים למרגלות אסיסי. בקושי רב מצאנו את החווה. מקום יפה. עם בירכה ענקית. חדרים כפריים יפים. לילדים גלרייה עם מיטות מעל המיטה שלנו. הילדים ניצלו את שעות האור האחרונות בבריכה. את הלילה בילינו בצפייה בקומדייה כלשהי שהבאתי על המחשב.

יום שבת, 10 ביולי 2010

חופשה 2010 - איטליה, סורנטו, יום 3

קמים מוקדם יחסית. עייפים מאתמול. אריזה, ארוחת בוקר והתארגנות אחרונה. לוקחים מונית לוילה בורגזה. מרחק של ק"מ ומחצה. שם מחכה לנו הרכב ששכרנו. עדיין מקווה שההזמנה באינטרנט ברגע האחרון לא תכזיב. ואכן, בחברת ההשכרה מחכה לנו אדם נחמד ותוך מספר דקות היינו ברכב שילווה אותנו בשבועיים הקרובים. הזמנתי מרצדס Class B, וקיבלנו פיג'ו 5008. רכב שחור וגדול, ברמה של מיניוואן, עם מנוע גדול וחזק. יותר טוב. המזוודות נעלמות ללא סימן בתא המטען הגדול. לילדים מרחב גדול מאחור ולנו מקדימה יש את כל מה שנדרש. הרכב עמוס באיזורי איחסון בגדלים שונים.
מתחילים בדרכינו דרומה. היעד פומפיי. היציאה מרומא בגדר סיוט. למזלנו זה יום שבת והרחובות ריקים כמעט. כרגיל, ה-GPS מתקשה בקליטת לווינים. חלק מהרחובות עליהם הוא ממליץ סגורים לשיפוצים. חלק הוא לא מזהה נכון. לאחר כמעט כמחצית השעה מצאנו עצמנו סוף סוף על האוטוסטרדה לכיוון דרום. מהר מאוד הגענו למחסום לתשלום האגרה. איטליה מאוד יקרה והנסיעה בכבישי האגרה הנה כמעט הכרח ויקרה מאוד. רומא-נפולי עולה כ-16 יורו. נפולי-פומפיי עולה עוד 2 יורו. עם זאת, איכות הכבישים והנסיעה הנה ברמה הגבוהה האפשרית. וההתקדמות מהירה וחלקה.

פומפיי. חום של 36 מעלות. סיירנו בין העתיקות. פשוט יפה ומדהים. משום מה את הגופות לא שמו בתצוגה נורמלית, אלא אחסנו אותן במחסן גדול ופתוח, עם סורגים, בין מדפי כדים ושאר ממצאים. מוזר. צריך לעמוד מחוץ לסורגים ולהתסכל עליהן מרחוק בתוך בלאגן של מחסן. ביציאה אכלנו פיצה מהירה ושתינו בקבוק בירה גדול. ללא ספק, האיטלקים יודעים להכין פיצה. בצק דק. מעט רוטב. מעט גבינה. מעט תוספות. הכל בטוב טעם.

בדרך לסורנטו עברנו במפרץ הציורי והמפורסם של נפולי. כמו ציור. בסורנטו הזמנתי חדר בוילה אנג'לינה. וילה משפחתית שלאחרונה הוסבה למלון קטן ואיכותי (12 חדרים) עם הרבה המלצות חמות באינטרנט. אכן, מקום מדהים. גינות מוצלות גדולות. בוסתן פרי. חדרים מקסימים עם כל נוחיות הנדרשת. אח ואחות חמודים המנהלים את המלון. הכל כמו שצריך ובמרחק של דקות הליכה ממרכז העיירה.

לאחר מקלחת והתארגנות יצאנו לכיוון נמל הדייגים הישן לסעוד את נפשנו במסעדה פשוטה ואיכותית שהומלצה על ידי בעלי המלון. להפתעתינו, הרחוב הראשי וכל הסמטאות שמסביב המה אדם ושקק חיים. אלפי איש, רובם משפחות איטלקיות עם ילדים, אך גם תיירים. המסעדות ובתי הקפה גדושות אדם. ברקע שודר משחק בין גרמניה לאורגווי. וקולות הגול והעידד נשמעו מידי פעם ופעם. דוכנים עם מוצרי אמנות ועתיקות, כמו גם פריטים אחרים, גדשו את הסמטאות. שוטטנו שעה וחצי וספגנו האווירה. ירדנו לנמל. ירידה תלולה ויפה המתפתלת בין הסמטאות הצרות. בנמל זיהינו את המסעדה המומלצת, בעיקר על פי התור של הממתינים לשולחן. המסעדה פשוטה, ממוקמת על המזח. גדושה איטלקים. ריח חזק של מאכלי-ים מגביר את התיאבון. לאחר כ-20 דקות התפנה שולחן. לשוחן הוגשה סלסה של לחמים. קנקן יין אדום של ליטר ובקבוק גדול של מים. הלחם עם האניס, שטבלתי בחומץ בלסמי ושמן זית היה ממש טוב. כמנה ראשונה הזמנו אנטיפסטי של ים. קיבלנו צלחת עמוסה צדפות למינהן, אנשובי טריים, קלאמרי, טונה טרייה, סלמון כבוש טרי ועוד רכיבים לא מזוהים. הכל על מצע של עלים וטבול בשמן זית. בצד קיבלנו לימונים גדולים ומתקתקים שהצטרפו בשמחה לרוטב. מעדן אמיתי. הילדים חיסלו בהתלהבות. גם אנחנו. בסוף טבלנו את את הלחם בשאריות הרוטב. תומר קיבל צלחת ענקית של קלאמרי ודיונונים מטוגנים בבלילה. אורן הזמינה סלט עגבניות עם טונה טרייה. ליסט מבחר דגי-ים מטוגנים. אני הזמנתי צלחת סרדינים מטוגנים. כל המנות מדהימות. לקראת סיום היינו קצת שתויים. קינחנו בלימונצ'לו. חזרנו למלון ב-01:30. מלאים. קצת מסוחררים ובעיקר עייפים. יום עמוס וכיפי.


יום שישי, 9 ביולי 2010

חופשה 2010 - איטליה, רומא, יום 2

התעוררנו רעננים. ארוחת בוקר סבירה. והתחלנו בהליכה נמרצת ברומא. מזג האוויר נראה פחות מעיק, או כי היינו פחות עייפים. הלכנו בסמטאות יפהפיות משובצות מסעגות ובתי קפה. ביקרנו ביקור ארוך בקוליסאום. חוויה אדירה. משם הלכנו לכיוון הותיקן. ביקרנו וחזינו בפאר וההוד של הותיקן. בדרך אכלנו במסעדה קטנה ופינתית עם פיצות מדהימות. הרבה גלידות. המון קילומטרים של הליכה. חזרנו למלון שפוכים ב- 11:00. רומא שוקקת חיים בלילה ולאורך הנהר התקיים פסטיבל עם דוכנים ומוסיקה. יום כיף. יום אחרון ברומא.


יום חמישי, 8 ביולי 2010

חופשה 2010 - איטליה, רומא, יום 1

לאחר מספר שנים בהן התקשיתי לצאת לחופשה של ממש, לכבוד הבר מצווה של תומר, ועל פי בקשתו, החלטנו לחפוש השנה באיטליה ומשם לחזור ברכב לכיוון הולנד. היציאה לחופשה מבחינתי היתה תחת לחץ. עבדתי עד הרגע האחרון וכל הימים שלפני היו לחוצים לא פחות. לא תיכננתי. לא התכוננתי. היו לי שעות ספורות לאריזה וארגון ולצאת. עם זאת הצלחתי, מספר ימים לפני, לשריין מלונות לימים הראשונים.
הבעייה העיקרית היא השכרת הרכב. ראשית, דחיתי את הזמנת הרכב עד לרגע האחרון, בגלל הלחץ בעבודה. שנית, קשה להשיג רכב באיטליה בשיא העונה. שלישית, התברר לנו כי לא ניתן לשגור רכב באיטליה ולהחזירו בהולנד, כפי שאנחנו רגילים ומכירים ממדינות אחרות. סוכן הנסיעות לא הצליח להשיג רכב נורמלי ולא נותרה לי ברירה והזמנתי רכבים באינטרנט, בתתקווה שכלום לא ישתבש. את הרכב נשכור ברומא, נחזיר בטורינו, ניסע ברכבת לגרנובל בצרפת, נשכור רכב אחר ונחזירו בהולנד.

יצאנו מהבית ב- 02:00 לכיוון שדה התעופה. השדה היה מפוצץ, עם תורי ענק, אך באופן מפתיע העסק זרם היטב. טיסת אל-על לרומא היתה נינוחה עם שירות טוב מהרגיל. כמעט כמו חברות תעופה זרות. נחתנו ברומא לפניי 09:00. חם. למעלה משלושים מעלות. מונית שירות למלון. המלון שבחרתי נראה מצויין מלון קטן ומשפחתי. מלון עם אופי. באיזור מצויין – על הגבעה שליד ויה וינאטו והמדרגות הספרדיות.

למרות העייפות הנוראה והחום המעיק, הנחנו התיקים והתחלנו את היום הראשון. ביקרנו במדרגות הספרדיות, בפנטאון, בפיצה נבונה ובעוד מספר כנסיות ואתרים ידועים יותר וא פחות, אבל יפים ומעניינים. קנינו כמו תיירים. הילדים רצו חולצות וכל מיני מזכרות שונות ומשונות. אכלנו הרבה גלידה מצויינת. הלכנו הרבה בחום. קינחנו בארוחה מצויינת. והתמוטטנו בשינה עמוקה לאחר מקלחת מהירה. המלון מצויין. חדר ענקי עם שתי מיטות זוגיות גדולות. והחשוב ביותר – מקלחת גדולה, נוחה ונקייה.



יום שבת, 3 ביולי 2010

שבת, צי הקיאקים וכל המשפחה על הים

תומר ואנוכי יצאנו מוקדם. סיכמנו ערב לפני זה עם ליסט שהיא תגיע מאוחר יותר עם אורן ותנסה לראשונה את האדוונצ'ר. הצעתי שתיקח בגדי ים, אוכל ומים.

הים נראה עובד. גם היתה נוכחות ערה של רוח. התארגנו ויצאנו צפונה. לכיוון הבויות. ככל שהצפנו, הרוח התחזקה והגלים גבהו. גלים מעל חצי מטר. רוח למעלה מ-7 קשר. קצף על חלק מהגלים. משהו בין F3 ל- F4 (דהיינו Force). הרוח היתה מערבית-דרום-מערבית כך שהגלים ניטחו בנו מהצד - בזווית לחרטום. חתירה טכנית המחייבת שמירת החרטום לצפון. לאחר כ- 5 ק"מ אל תוך המפרץ התקשרה ליסט ואמרה שהיא מגיעה תוך שעה. החלטנו לחתור בחזרה. סיכמנו שנגלוש עם הגלים מזרחה לכיוון הקריות וכמאתיים מטר לפני החוף נפנה לדרום-מערב. לכיוון הנמל. בצורה זו נתאמן על גלישת גלים וגם נחתור מול גלי הצד כשהם בזווית לחרטום (גם מהיר יותר וגם קל יותר כאשר הגלים בזווית לחרטום ולא לירכתיים). גלישת הגלים היתה כיף של ממש. התחושה הזו שבה הקיאק נחטף פתאום על ידי גל, החרטום מתרומם, הירכתיים ננעלים בגל והקיאק טס קדימה. חתירה מסוג זה דורשת ריכוז וטכניקה כי ניתן להתפך בקלות אם גל גדול מצליח לסובב את הקיאק במקביל אליו.



הגענו לחוף. שתיתי קפה מהיר במועדון זבולון. פיטפוטים. מחכים לליסט עם אורן. לאחר זמן לא רב הן הגיעו. התארגנות. הדרכה על חתירה ופידול. והן במים. ליסט מפדלת ואורן יושבת מאחוריה בבגאז'. מהר מאוד יצאנו מהנמל והתקדמנו לכיוון בת גלים. בסך הכל ליסט פידלה והתקדמה במהירות רבה. אורן נהנית הנאה רבה, מתיזה על עצמה מים מיד פעם.







הגענו לחוף השקט. ליסט והילדים ירדו לטבול במים. אוכל. שתייה שיכשוך ושחייה קלה. וחזרה.




הדרך חזרה היתה מהירה עם גלישה מהירה על הגלים לכיוון מזרח. עיכוב קטן בכניסה לנמל עקב כניסת אנייה גדולה. ומייד אחר כך חתירה מהירה למעגן. תומר ואני נשארנו לשטוף ולארגן את הציוד. בשבועות הקרובים נהייה כולנו באירופה. הפעם הבאה בים תהייה עבורי בתחילת אוגוסט. בעייה!

במכונית, בדרך הבייתה תומר אמר לי "היה לנו יום מושלם".  אכן.

יום שישי, 2 ביולי 2010

חתירה בתנאי ים קשים (1)

דמיינו רוחות של למעלה מ-20 קשר, גלים עם קצף ורסס של למעלה משני מטר, הרוח שורקת ומחרישה אוזניים, הקשר עם החותרים האחרים קשה עד בלתי אפשרי – בקיצור, ברוכים הבאים ל- Force 6.

חתירה בתנאי ים קשים, מ-Force 6 ומעלה, אינה פשוטה כלל ועיקר, אפילו לחותרים מנוסים. חותרים מתחילים או בעלי ניסיון מוגבל, עדיף להם להתפעל מאיתני הטבע, מהחוף.

על מנת להתמודד עם תנאי ים קשים, שבמוקדם או מאוחר נפגוש בהם, אם נרצה או לא נרצה, כדאי לרכוש כלים ומיומנויות שיאפשרו לנו לשרוד את המצב ולחזור בבטחה לחוף (עם הקיאק). רכישת כלים ומיומנויות נעשית אך ורק במים, בצורה מבוקרת והדרגתית, תוך התבססות על ידע וניסיון של אחרים (מדריכים, חברים מנוסים, מאמרים וכו').

ראשית דבר, האסטרטגייה הטובה ביותר להתמודדות עם תנאי קיצון הינה המניעה. כדאי לנסות ולצפות מראש את תנאי הים הצפויים, להניח כי הם יהיו חמורים יותר מהחזוי, להעריך בצורה ביקורתית את היכולת להתמודד עם התנאים הצפויים ולהימנע מיציאה לים.
אין ספק כי אסטרטגיה זו לא תמנע לחלוטין את המצבים בהם נימצא בים בתנאים קשים מהחזוי, אך היא תצמצם את אותם המקרים.

האסטרטגייה השנייה בחשיבותה הנה נחיתה בחוף מקלט והמתנה עד לשינוי התנאים לטובתנו. כדאי לאתר נקודת מקלט בטוחה, והיות ואצלנו אין כמעט מפרצים, פיורדים, איים קטנים וכו', הבחירה תהיה בדרך כלל חוף קרוב המאפשר נחיתה בטוחה יחסית. אם המצב מחמיר לאורך זמן, הרי נודה על כך שהצלחנו להימלט בעור שינינו בזמן. אם המצב נרגע, נוכל להמשיך בדרכינו בנוחיות ובטחה. לעניין זה, חשוב להדגיש כי כשיוצאים לים, יש להניח הסתבכויות ותקלות ולהצטייד בהתאם לתנאי עונות השנה. לדוגמא, בחורף, ניקח (חוץ ממזון או מים) ציוד וביגוד, שיאפשרו להעביר את הלילה בים או בחוף.

האסטרטגייה השלישית הנה הכנה מתאימה. הכנה מתאימה כוללת ציוד, ידע, מיומנות וניסיון. למעשה רוב הזמן בו אנו נמצאים בים, אמור לשמש כהכנה למצבי קיצון שבמוקדם או מאוחר ניקלע אליהם. כמו כל רכישת מיומנות בנושא כזה או אחר, תהליך הרכישה חייב להתבסס על מחזור של רכישת ידע – התנסות מבוקרת – ניתוח והפקת לקחים – השלמת ידע וחוזר חלילה. על מנת שתהליך רכישת המיומנות יהיה מובנה ושיטתי, ההדרגתיות והמודעות הינם המפתחות להצלחה.

מודעות היא ביצוע פעולות בצורה מבוקרת ומדידה, דהיינו בתנאים מבוקרים וברי מדידה. קשה לפעול בצורה מודעת כאשר אנו בסכנה והאדרנלין מציף אותנו. במצבי קיצון נפעל בצורה ספונטאנית ואוטומטית בהתאם למיומנויות אותן כבר רכשנו בעבר. כדי לפתח מיומנות מודעת עלינו לפעול לאט, עם מספר משתנים קטן, ובהדרגה, להוסיף משתנים ולהגביר את הקצב. כל מי שהתנסה באומנויות לחימה יזהה זאת מיד. זה הבסיס לכל אומנויות הלחימה. למען האמת, זו גם הדרך ללמוד נגינה (אמרה ידועה בין הנגנים: "כדי לנגן מהר, נגן לאט"), ללמוד להטיס מטוס, להשיט מפרשית, או כל דבר מורכב אחר הדורש "קבלת החלטות" ספונטאנית במצבי קיצון.

לעניננו, השיטה הנה ביצוע פעולות באיטיות, בצורה מודעת ומבוקרת, בתנאי ים קלים ולאחר רכישת ביטחון, ביצוע אותן הפעולות בתנאים מורכבים יותר ויותר. לדוגמא, חתירה אל מול גלים ורוח. כאשר הרוח הנה רוח קלה, 6-7 קשר, והגלים נמוכים יחסית, 60 ס"מ, אנחנו נתמוגג מהים וממזלנו הטוב, נפטפט עם החותרים לידנו ונתרכז בציוד הדייג בציפיה אינסופית לבזזזז המיוחל. למעשה, אנחנו מחמיצים הזדמנות פז לרכישת מיומנות. אם נקצה אפילו 15 דקות לפעילות מודעת, נרכוש ניסיון ונצבור יכולת "החלטה" ספונטאנית שתבוא לידי ביטוי בתנאי ים שונים לחלוטין. אם בעת החתירה מול הרוח הקלה והגלים הנעימים, נבקר את התנועות שלנו, נבדוק את איזון וייצוב הגוף על הקיאק, נבין איך נוצרות סטיות היגוי ואיך אנחנו מתקנים אותן, מצב הרגליים והכתפיים, כיצד הים משתנה לאורך זמן, מחזוריות הגלים וכו' – הבנה זו תצטבר ותתרבד (במובן של רבדים) במוחינו ותכין אותנו לשלב הבא.
בכל יציאה, כדאי להתרכז במספר מצומצם של טכניקות ומצבים. משתנים ומצבים רבים מידי יכשילו את היכולת לפתח מודעות מבוקרת.

תנאי ים קשים כאמור, הינם רוחות חזקות, המלוות פרצי רוח חזקים אף יותר, וגלים גבוהים וקוצפים, שבמקרים רבים אינם מסודרים ותוקפים מכיוונים שונים. תנאי ים קשים גורמים למצבי חתירה מאתגרים: שמירת יציבות הקיאק ומניעת התהפכות, שמירה על כיוון תנועה כללי, שמירה על עתודות אנרגיה ומניעת תשישות גופנית, מניעת פציעות וחבלות גופניות (יבלות, התכווצויות שרירים, פריקת כתף, התייבשות וכדומה) ושמירת קשר וסיוע לחברים במצוקה.

קיימים שלושה מצבים עיקריים בתנועה בים קשה: חתירה מול הרוח והגלים, חתירה עם רוח וגלים בצד הקיאק (חתירה עם רוח וגלים במקביל לקיאק, בזווית אל החרטום, או בזווית אל הירכתיים) וחתירה עם רוח וגלים בגב (Following Sea). במציאות, ניפגש בכל השילובים של תנאים אלו, כגון רוח דרומית וגלים לכיוון מערב, רוח מזרחית ללא גלים וכן הלאה. כל מצב מחייב התייחסות וטכניקות בהתאם.

שתי בעיות נוספות, כלליות, שיש לקחתן בחשבון הנן אחיזת המשוט וחוסר קשר בין החותרים. בתנאי רוח חזקים, המשוט יכול להינעל אל מול הרוח (כמו מפרש קטן) ולגרום בקלות להתהפכות הקיאק (בעיקר קיאקי ישיבה פנימית צרים). כשמזג האוויר קיצוני והים קשה כל חותר הוא לעצמו. התקשורת נעשית בלתי אפשרית עקב הרוח והמאמץ, והפערים והמרחקים בין החותרים גדלים והולכים בהתאם לסוגי הקיאקים, מיומנות החותרים, הטכניקות המופעלות על ידי כל חותר ותנאי הים.

בעייה נוספת אופיינית יותר לחותרי קיאקי ישיבה עליונה. קיאק ישיבה עליונה הנו מעין בלון או מצוף גדול, כך שברוח חזקה הוא יידחף וייסחף במהירות גבוהה. כאשר הרוח חזקה מ-15 קשר, והחותר התהפך ואיבד אחיזתו בקיאק, הקיאק יתחיל ל'ברוח' במהירות ולחותר אין כל סיכוי להשיגו בשחייה. (קיאק ישיבה פנימית לעומת זאת, מתמלא בחלקו במים ומושפע פחות מדחף הרוח).

בעיית התנהגות המשוט בתנאי רוח חזקה נפתרה על ידי האסקימוסים באמצעות משוט סערה מיוחד. בתנאי סערה, עברו האסקימוסים לחתירה במשוט קצר מאוד (משוט סערה), עם שטח פנים קטן הרבה יותר, וחתרו בטכניקת של "גלישת ידיים" (Hand Sliding). המשוט המערבי (אירופאי) מתמודד באמצעות זווית בין כפות החתירה (Feathered), כך שהכף המורמת נמצאת בזווית אל מול הרוח וגורמת להתנגדות פחותה. אגב, פיתרון זה יעיל למצבי חתירה אל מול הרוח. בחתירה עם רוח גבית הרוח תדחוף את הכף הניצבת לקיאק ושאותה אנו רוצים לנעוץ במים.

ישנן מספר טכניקות חתירה בסיסיות להתמודדות עם לחץ הרוח על המשוט. (א) החלפת משוט – כדאי לעבור למשוט עם שטח פנים קטן יותר. כך, נפחית את הלחץ על המשוט, נתעייף פחות בחתירה ונסתכן פחות בפציעה כגון פריקת כתף או התכווצות שרירים (ב) חתירה נמוכה – נעבור לחתירה נמוכה ככל האפשר, ובכך נחשוף פחות שטח פנים לרוח, נתעייף פחות, נגדיל את יכולת ההיגוי שלנו היות וכל תנועת חתירה הופכת למעין פריסה רחבה ונגדיל את היציבות היות והמשוט מתרחק מגוף הקיאק (ג) שילוב חתירה בתמיכה – במצב הרגיל אנו ננעץ את המשוט במים בניצב לקיאק, בצורה אנכית. עם רוח גב או רוח צד, ננעץ את המשוט כך שהכף הנה בזווית מול גוף הקיאק. כך נקטין את הלחץ על הכף וגם נספק תמיכה לקיאק ונייצב אותו (ד) שיחרור משוט – במידה והמשוט ננעל ומאיים להפוך את הקיאק, יש לשחרר את יד שמאל (לימניים) ולתת למשוט "ליפול" לצד הקיאק כאשר האחיזה עם יד ימין הנה רופפת ומשמשת כציר. את המשוט יש להרים בחזרה במקביל לקיאק, כאשר לכפות שטח התנגדות הקטן ביותר, ואז לסובבו ולאחזו ביד שמאל תוך שמירת זווית חדה מול הרוח.

סוגייה נוספת הקשורה למשוט וכדאי להזכירה הינה איבטוח המשוט באמצעות ליש. מקובל לאבטח את המשוט בעת דייג מקיאק, בקיאקי ישיבה עליונה כדאי לאבטח את המשוט כל זמן החתירה, להוציא איזורי גלישת גלים, על מנת לא לאבד את הקיאק (הרחבה בהמשך). קיימים חילוקי דיעות באם צריך ונכון לאבטח משוט בקיאקי ישיבה פנימית. ואם לאבטח, אז האם לאבטח לקיאק או לאפוד הציפה של החותר. המציאות היא שרוב חותרי הישיבה הפנימית אינם מאבטחים את המשוט.

לבעיית התקשורת אין לצערי פתרונות פשוטים. חותר מאוד מיומן, מסוגל יהיה לשרוד תנאים קשים ולסייע לאחרים. לרובנו יהיה קשה מאוד לשרוד בשלום סערה וגם לסייע לאחרים. הפיתרון הטוב ביותר הוא לא להגיע למצב בו נזקקים לסייע סיוע חירום לחותר אשר אינו יודע/יכול להתמודד עם ים קשה. עם זאת, ייתכנו מצבים שונים בהם נאלץ לסיייע. התמרון בים קשה הוא מורכב ומסוכן, ולא ניתן לפנות לפנים ולאחור בקלות או ללא סיכון, ובכל מקרה שני שוחים במים מהווים בעייה גדולה הרבה יותר משוחה אחד במים. כרגיל, הכנה מתאימה הנה התרופה הטובה ביותר. יש להתאמן בתנאי ים שונים בחילוץ אחרים וחילוץ עצמי. יש להתאמן בשיטות גרירה שונות, עם חבל ובלי חבל, לרבות נשיאת טובע על הירכתיים. יש להצטייד בציוד מתאים (ולהתאמן איתו) כגון חבל גרירה מותני (Tow Line), מצוף משוט (Paddle Float), חבל הצלה עם מצוף (או ללא) הקשור כלולאה ושניתן לזרקו לשוחה על מנת לחלצו.

בים קשה, כדאי לה לקבוצה להתחלק לזוגות על מנת לפשט את יכולת הקשר ועדיין לאפשר גיבוי הדדי. רצוי שחלוקת הזוגות תהיה מאוזנת, דהיינו חותר מנוסה יתלווה לחותר פחות מנוסה, חותר עם אמצעי גרירה (או משוט רזרבי) יתלווה לחותר ללא אמצעים אלו, וכו'. שיטה אחרת הנהוגה במיקרים אלו הנה הסכמה על סימנים מוסכמים. למשל, הרמת משוט אנכית משמעה – תגיעו אלי; הרמת משוט אופקית משמעה – להתחיל לחתור קדימה; הרמת משוט אנכית ואופרי, לסירוגין, משמעה – תאיט, חכה, אני מנסה להגיע אליך. את תשומת הלב של החותרים לידינו ניתן למשוך על ידי שריקה במשרוקית חירום.

במצבי תשישות ועייפות, או אם הים הופך סוער יותר, כדאי לחבר את הקיאקים ל"רפסודה". האסקימוסים, היו מחברים שניים או יותר קיאקים על מנת לנוח, לישון או להתמודד עם ים קשה המאיים להפכם. האסקימוסים נהגו להצמיד את הקיאקים ולקשור את המשוטים, אחד לסיפון של השני באמצעות רצועות מיוחדות. אנחנו, יצמיד את הקיאקים, ונחזיק אחד בדופן של השני ונקבל "רפסודה" יציבה הרבה יותר. כך, ננוח, נאכל, נשתה עד שנוכל להמשיך.

בעיית ההיפרדות מקיאק ישיבה עליונה בתנאי רוח קיצוניים מהווה סכנה מהותית שרבים מחותרי קיאקי הישיבה העליונה לא מודעים לה (היות וכך ישנם בעולם מקרים רבים של אובדן קיאק בדרך זו). התרופה היחידה במקרה זה הנה להיצמד לקיאק כאילו חייך תלויים בכך, כי הם תלויים בכך. השיטה הטובה ביותר היא לאבטח את המשוט אל הקיאק ולעולם לא לאבד את האחיזה במשוט. אגב, יש לשחרר את המשוט בעת הגעה לאיזורי גלישת חוף; קשירתו באיזור זה מהווה סכנה. כלי עזר נוסף הנו הקפת הקיאק בחבלי סיפון, המאפשרים אחיזה מהירה בקיאק חמקני. ישנם גם חותרי קיאק ישיבה עליונה המשתמשים בקביעות ברצועות ברכיים ו/או חגורת מושב, ובכך הם מקטינים את הסיכון להיפרד מהקיאק, אך הם חייבים לשלוט במיומנות של "גלגול אסקימוסי" או "פליטה רטובה", האופייניים לקיאקי ישיבה פנימית.

חלק מהקיאקים מצויידים בהגה או חרב. ישנם ויכוחים רבים לגבי מה עדיף: חרב או הגה. בעוד שחרב משמשת לייצוב בלבד, הגה מאפשר גם תמיכה בתימרונים. הבעייה עם ההגה שהוא בירכתי הקיאק, וכשהקייק רוכב על פסגת הגל והירכתיים באוויר. ההגה לא בא לידי ביטוי. שני האמצעים מפסיקים להיות יעילים כשהתנאים קשים באמת.

אמנם חרב או הגה, יקלו על התננועה והתמרון, במקרים רבים, אך כדאי ורצוי ללמוד לשלוט בקיאק גם ללא אמצעים אלו. חרב או הגה עלולים להישבר,, אנחנו עשויים למצוא עצמנו על קיאק ללא אמצעים אלו וכדאי שנידע להתמודד גם בלעדיהם.

משתנים נוספים, כמו טמפרטורת האוויר והמים, ערפל, חושך, סלעים, זרמים, מערבולות וכדומה מוסיפים מורכבויות נוספות, אך היריעה קצרה לתארם במסגרת מאמר זה.

בהמשך, חתירה מול הרוח, עם הרוח ורוח צידית..

יום שישי - ים מדהים

התחזיות חזו ים מצויין. יצאנו בבוקר. מאוחר יחסית, ב-8:00. כל השבוע אני מתעורר מוקדם ומתרוצץ. לא בא לי לקום עוד הפעם לפני 6:00. במעגן ראיתי את הרכב של לירן, ואכן הוא נראה באופק. גם הוא זיהה אותנו והתקשר. סיפר שיש המון סרדינים בכניסה לנמל, שמזנקים לכל עבר. אכן, מרוחק נראו כתמים כסופים מדלגים באוויר מעל הים. סירת דייג רודפת אחריהם בהיסטריה ופורשת רשתות. מנסה לתפוס כמה שאפשר. לירן אמר שהוא כבר חובר אלינו. אכן, תוך דקות מועטות הוא היה על החוף. עידכונים. קישקושים. מפטפטים תוך התארגנות.

תומר יצא ראשון. יחכה לפני האיזור בו נכנסות אניות לנמל. אני כ-10 דקות אחריו. לירן בסוף. בכניסה לנמל להקה ענקית של סרדינים. מקיפים את הקיאק ומקפצים בעליזות באוויר. חברתי לתומר והתקדמנו לראש השובר של נמל חיפה. עברנו את איזור הנמל בכיוון בת-גלים. הים נראה נהדר. רוח דרום-מערבית נעימה. גלים לא גבוהים, כ- 30 או 40 ס"מ. שמים כחולים עם עננות חלקית. ים צלול. מושלם.

עצרתי לבדוק היכן לירן ולמה אינו מצטרף. לירן אמר כי הוא יצא ויצטרף בהמשך. בינתיים תומר חתר במהירות רבה והתרחק מאוד. התחלתי בחתירה מהירה גם כן. בדרך פגשתי את אוהד בדרכון חזרה למעגן. מרחוק ראיתי כי תומר פנה לכיוון החוף השקט ונכנס אליו. התקשרתי ואמרתי כי אני ממשיך לכיוון המכון לחקר הימים. אם הוא רוצה להצטרף אלי אז שיתחיל לחתור צפונה וייפגש איתי. ענה לי כי הוא רוצה, וכי הוא מצא שם את ניר, חברו, ואביו וגם הם רוצים להצטרף. האטתי, וכולנו התחלנו בחתירה לכיוון המכון לחקר הימים. הרוח התחזקה והים עלה. חתרתי בצורה נמרצת ומהר מאוד פתחתי מרחק גדול מהשאר.

הגלים הלכו וגבהו. סוולים יפים של 60-70 ס"מ. חתרתי מהר אל מול הגלים. הים היה צלול להפליא והריף נראה בבירור מבעד למים. התחושה המדהימה הזו, של רוח קלה, עלייה וירידה על הגלים, התקדמות מהירה, צבע ים מדהים ושמים מצויירים בעננים, הנה ייחודית. הקולות היחידים שנשמעו הם רחש המשוט בגלים והנשימה הכבדה שלי.

מאחור לא ניתן היה לראות את תומר וחבריו. התקשרתי אליו. אמר שהוא בדרך. הצעתי לו שיחזור לחוף השקט עם ניר ואביו. אני אצטרף מאוחר יותר. לירן התקשר. אמרתי לו שאני בדרכי למכון. אמר שיחבור אלי.

הגעתי אל מול המכון, כשני ק"מ בעומק הים. לא ניתן היה להתקרב אליו עקב גלים קוצפים ונשברים סביבו. הסתובבתי והתחלתי את הדרך חזרה. הפעם עם רוח גבית קלה וגלים מאחור ומהצד. החתירה חזרה היתה מהירה יותר, אך כיפית פחות. הגלים מרימים את הקיאק ודוחפים אותו במהירות. המאמץ העיקרי המצב זה הוא לשמור על הכיוון ולהימנע מהתהפכות.

הגעתי אל החוף השקט. היציאה מהחוף פגשתי את לירן. מדוכדך. מסתבר שהציר המרכזי בפדלים שלו השתחרר, איכשהו. הפדלים נתקעו בתושבת. והוא גילה את זה בדיוק כשהוא נלחם עם דג גדול למדי. ברגע שהוא גילה את הבעיה עם הפדלים הוא הפסיק להתעסק עם הדג ואיבד את הדג ואת הדימוי (רפאלה - יקר!). הצעתי לו לחזור לחוף השקט. להצטרף לקפה ולחזור איתנו מאוחר יותר. ירדנו לחוף. תומר ולירן השתעשעו עם הקיאקים במים.

הוצאתי את ערכת הקפה והעוגיות. הכנתי קפה משובח לבוגרים ותה חם לילדים. עוגיות. פירות. כריכים. החוף המה פעילות. בעוד יומיים מתחילה כאן אליפות העולם ב-420 והאיזור רוחש פעילות. בילינו שם כשעה ומחצה.

בדרך חזרה גלשתי על הגלים, כך שהגענו לקישון מהר מאוד. שטיפה. קיפול והבייתה.

יום כיפי. סה"כ כ- 20 ק"מ.