רוח הנה זרימת מסת אוויר מאיזור לאיזור. רוחות נוצרות בדרך כלל משינויי טמפרטורה בין איזורים. באופן פשטני, כאשר איזור מסויים מתחמם האוויר מתפשט ועולה מעלה בצורת עמוד. בתחתית העמוד נוצר לחץ נמוך אשר מושך אליו אוויר קר מאיזורים סמוכים. זרית האוויר הקר מאוזורי לחץ גבוה אל איזורי לחץ נמוך הנה הרוח המוכרת לנו. באופן עקרוני לחץ נמוך מצביע על רוח או סופה מתקרבת אוילו לחץ גבוה מרמז על מזג אוויר נוח ויציב.
רוח ים, או בכינוייה, בריזה, נוצרת באופן מחזורי כאשר היבשה מתחממת מהר יותר מהמים ואוויר קר מהים זורם ליבשה, ובלילה, היבשה מתקררת מהר יותר מהים ועל כן הרוח תנוע מהיבשה אל הים. הבריזה, בדרך כלל נחשבת כרוח נעימה ולא חזקה במיוחד, אך היא יכולה להתפתח לרוח חזקה מאוד בהם ישנה מסה גדולה של יבשה וים והפרשי טמפרטורה גבוהים המאפיינים איזורים טרופיים.
רוח עמק נוצרת באיזורים הרריים עם עמקים עמוקים וארוכים. רכסי ההרים מתחממים מהר יותר מהעמק המוצל והאוויר הקר מלמטה זורם למעלה, בדרך כלל בצורת רוח קלה. מאוחר יותר, רכסי ההרים מתקררים במהירות ואילו העמק המוגן שהתחמם, נותר חם. האוויר הקר מהשטחים העליונים של ההרים (במיוחד אם הם מושלגים) זורם לעמק. המסה המצטברת מעל רכסי ההרים, גדולה הרבה יותר מנפחו של העמק והאוויר הדחוס יוצר רוחות ומשבים חזקים במיוחד הפורצים אל הים. (רוח זו נקראת באנגלית katabatic wind). באיזורים מסויימים באלסקה ובסקנדינביה הרוחות הפורצות לים עולות על 35 קשרים לשעה. רוח מפורסמת מסוג זה הנה המיסטרל (Mistral) שנוצרת באלפים הגבוהים וזורמת לאורך עמר הרון משוויץ, צרפת ולים.רוח ידועה אחרת הנה הבורה (Bora) הנעה מהבלקן לים האדריאטי ומעל איי יוון. שלושים ושבע רוחות מסוג זה מוגדרות ורשומות באיזור הים התיכון בלבד.
גושי רוח הנם ריכוזים גדולים של אוויר המקבל את תכונות היבשה שמתחתיו. למשל הגושים בקטבים יהיו קרים ויבשים ואילו הגושים מעל האוקיינוס ההודי יהיו חמים ולחים. הגושים נעים ממקום למקום ומפגש בין גושים יוצר חזית קרה חזית חמה הנעים בתנועה סיבוב כדור הארץ אחת סביב השניה. חזית קרה נוצרת כאשר האוויר הקר דוחף מלמטה את האוויר החם במהירות ונוצרים עננים מפותחים, גשם, ברד, ברקים - בקיצור סערה. חזית חמה הנה פחות סוערת ומעוטת משקעים. בסיכומו של דבר החזיתות מתערבבות ומתמזגות.
ישנם סוגי רוחות נוספים שאינם משפיעים על חותרי קיאק ועל כן אין טעם לפרטם. ישנם גורמים רבים נוספים הקשורים למשטרי רוח ובתוכם ניתן לציין את מסלולי הרוח הגלובליים שנוצרים ממבנה כדור הארץ, הטמפרטורה הנמוכה בקטבים לעומת הגבוהה בקו המשווה, סיבוב כדור הארץ המאלץ זרימת רוח סיבובית, מכשולי קרקע שמשפיעים על כיוונם ועוצמתם של הרוחות. למשל, במפרץ חיפה קיימת הגנה טבעית מרוחות דרומיות או -דרום-מערביות, בקרבת החוף של חיפה. הר הכרמל חוסם את הרוח. עם זאת, ואדי רושמייה מנקז את הרוח בעוצמה מוגברת והכניסה לקישון מול פתח הואדי ידועה בעוצמת המשבים כאשר הרוח דרומית או דרום-מערבית (מפרשיות רבות שלא מכירות את האיזור מתהפכות עם הכניסה לקישון). עם ההתקדמות אל תוך המפרץ, צפונה, ישנה נקודה בה ראש הכרמל אינו חוסם יותר את הרוח ואכן הרוחות באיזור זה חזקות מהרגיל.
הרוח מתחזקת ונחלשת על פי החיכוך עם היבשה או הים. על כן רוח שנושבת מעל יערות, מבנים והרים תהיה חלשה יותר מרוח הנושבת מעל איזורים מישוריים ופתוחים. כמובן, ככל שהרוח גבוה יותר והחיכוך נמוך יותר, הרוח תיהפך למהירה יותר.
הרוחות מכונות על פי הכיוון ממנו הן מגיעות. רוח דרום-מערבית הנה רוח המגיעה מדרום-מערב ופונה לצפון-מזרח. מהירות הרוחות נמדדות בדרך כלל בקשרים (KNOTS, קשר שווה בקירוב ל-1.85 קמ"ש, או בערך ל- 2 קמ"ש). ישנו סולם מסורתי שנקרא ביופור ומדרג את עוצמת הרוח על פי ההשפעה על הספינה. לסולם 17 דרגות שהראשונה הנה ים שטוח והאחרונה הנה הוריקן. סולם זה איבד את משמעותו עם התפתחות כלי מדידה מדויקים, אך עדיין יכול להיות שימושי ביותר לחותרי קיאק (בעתיד אפרט על סולם זה).
באיזורנו הרוחות נעות בכיוון השעון ואופייני לראות סיבוב מלא שלהם לאורך היום, בעיקר בעונות השנה: מזרחית, דרום-מזרחית, דרום-מערבית, מערבית, צפון-מערבית, צפונית:
- רוח מזרחית נחשבת כמסוכנת לחותרי הקיאק. הרוח מגיע מהיבשה, יבשה מאוד, ומגהצת את הים באיזור החוף, אך נשיבתה מעל הים מעלה את הגלים ככל שנעמיק. הרוח מתאפיינת בעוצמה רבה ומשבים חזקים מאוד. הסכנה היא שהיא דוחפת את הקיאקים אל תוך הים ללא יכולת לחזור לחוף.
- רוח צפונית אופיינית לעונות המעבר והיא עולה לכמה שעות, יוצרת גלי רוח קוצפים וים מבורבר, ודועכת לאחר מספר שעות. עם דעיכתה נרגע הים במהירות רבה.
- רוח דרומית או דרום-מערבית אופיינית לחורף והנה, במקרים רבים, תוצר של סערה. הרוח הדרום-מערבית מעלה את הגלים במהירות לגובה ויוצרת ים סוער במיוחד. כאמור בשלב מסויים היא תסתובב מערבה, תיחלש והים ירגע.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה