יום שבת, 26 ביוני 2010

סוף שבוע בחורשת טל

כמידי שנה, בסופ"ש האחרון של יוני, יצאנו עם כל בית הספר הפתוח לחורשת טל. שישי-שבת. הילדים מחכים לזה מתחילת השנה. ההורים ממש לא. במידה מסויימת זה הפך לעינוי שנתי. לרבוץ על הדשא יומיים, ללא שום דבר מעניין לעשותו, כמו לחתור על קיאק. לדאוג שהילדים יהנו. לבשל לכולם. לאכול. לשתות יין ובירה. לאכול. וחוזר חלילה.

הגענו מוקדם יחסית ביום שישי. בחרנו פינה טובה. קרובה לשירותים ולמקררים. קרובה למים. דשא. מספר עצים שיצלו לאורך כל היום. מבודד יחסית - להימנע מההמולה. הקמנו אוהל. פרסנו מחצלות. זהו. עד מחר בערב.

שמעתי המון ג'ז. קראתי ספר. קראתי מגאזיני קיאקים. הכנתי אוכל. פטפטתי עם מכרים. אני ממש לא רגיל לשבת, להתבטל ולא לעשות דבר. מזל שהים היה גרוע. כך לא הרגשתי שאני מחמיץ משהו.

ירון, אחי, יצא עם לירן על האדוונצ'ר שלי. נתתי לו גם את ציוד הדייג. הים אכן היה גבוה, אך הם נהנו בכל זאת.

הילדים נהנו עד השמים. עזבנו בשבת אחרי הצהריים. עד לשנה הבאה...

יום שבת, 19 ביוני 2010

שבת ארוכה בים

יציאה מוקדמת, כרגיל. נפגשים במעגן עם לירן, ניר (חבר של תומר) ודוד (אבא של ניר). תומר יוצא עם ניר ואביו החותרים על טקילה זוגי. הכיוון - החוף השקט בבת גלים, כחמישה קילומטר. לירן יוצא ואני אחריו. הים מדהים. רוח דרומית קלה, גלים קטנים ונמוכים מטלטלים את הקיאק בנעימות. לאחר כרבע שעה של חתירה מהירה ונעימה אני משיג את תומר וממשיך איתו לכיוון החוף השקט.

נוחתים בחוף השקט ברצועת החוף היפה של "שייט חיפה". בצמוד לרצועה זו, מעבר לגדר החוף הפתוח לקהל הרחב - עמוס ושוקק חיים. תומר וניר משתעשעים עם הקיאקים. אנחנו מקשקשים על החוף. נעים. עדיין לא כל כך חם.
תומר ביקש להתאמן על הטכניקות הקשורות לגילגול האסקימוסי. נכנסתי למים והתחלתי לעבוד איתו. הוא באמת השתפר מאוד. בתחילה התאמנו על תנועות המותן (hip flick). אחר כך על "הצלה אסקימוסית". תומר מתהפך, ראשו מתחת לקיאק. דופק עם הידיים על גוף הקיאק כל מנת להזעיק עזרה, מניע את הידים קדימה ואחורה לאורך הקיאק. במציאות, קיאק הנמצא בקרבת מקום חש לעזרה, מגיע בניצב לקיאק ההפוך ונוגע עם החרטום ביד של החותר ההפוך. החותר ההפוך נעזר החרטום של הקיאק המחלץ ומתהפך ומתיישר. תרגלנו את העניין, כאשר במקום קיאק מחלץ השתמשנו במשוט מחלץ (שגם זו טכניקת חילוץ מקובלת, למקרה שהקיאק המחלץ לא מצליח להתייצב בניצב לקיאק ההפוך). תרגלנו גם את שיטת החילוץ "יד האלוהים". המחלץ מתייצב במקביל לקיאק ההפוך, גוחן ואוחז בצידו השני ומיישר את הקיאק ההפוך בתנופה.











בשעה 9:15 התחלנו בחזרה. תומר צריך להגיע לצופי-ים עד 10:00, למסדר בוקר. חותרים במהירות. בדיוק כשהגענו לכניסה לנמל החלה אונייה גדולה להיכנס לנמל ואילצה אותנו להמתין מספר דקות. הגענו למעגן בדיוק עם התחלת מסדר הבוקר.תומר לא הספיק להגיע בזמן ואיחר למסדר כשתי דקות. המשמעות היא שהוא אינו יכול להשתתף בפעילות של אותו היום. מי שלא משתתף במסדר הבוקר לא משתתף בפעילות היומית. מוזר, מחמיר, אבל אלו הם הכללים.

החלטנו לחזור לחוף השקט. ארזתי בקיאק את תיק הקפה שלי. יצאנו שוב, תומר, לירן ואנוכי. הים כבר לא היה רגוע והרוח התחזקה מאוד. דרומית עד דרום-מערבית. הים היה עצבני. גלים לא גבוהים, אבל חבטים בעוצמה בקיאק מכל הכיווונים בצורה לא סדורה. ממשיכים במרץ. הרוח מתחזקת, מלווה מידי פעם במשבים חזקים מאוד. ממשיכים. לירן טס עם המפרש, אני מתקדם אחריו ותומר מאחור, כ-800 מטר אחריי. הרוח ממשיכה להתחזק, כ- 15 קשר. הבעייה היא עם המשבים. המשבים התכופים הם בין 20 ל-30 קשר. סוחפים את הקיאק צפונה ומונעים כל אפשרות להתקדם. גם לירן, שקיפל את המפרש ועבר לפידול, מתקשה לשלוט בקיאק. ההגה בקושי מגיב. רוחות מטורפות. מול החוף השקט העסק מחמיר. ממש קשה להתקדם אל החוף. מתצפת לאחור לזהות את תומר ובמאמץ רב אני מצליח להיכנס לחוף. לירן אחרי. תומר נאבק ברוחות ובגלים. לאחר כעשרים דקות מצטרף אלינו. מספר שאת רוב הזמן בילה מול החוף השקט בניסיון להיכנס לחוף. חתר וחתר, אך לא זז מהמקום. אני צריך לקנות לו משוט טוב יותר - חזק יותר.

רצועת החוף עדיין יפה, אך פחות נעימה. רוחות חזקות מעיפות חול דוקרני ומציק. יושבים על החול ומתענגים על המנוחה. תומר מלא מרץ, תופס גלים, חותר, ומשתעשע. בניגוד לשאר חופי ישראל, פה אין מדוזות וניתן לבלות את כל היום במים.

פורק את ערכת הקפה מהקיאק ומתחיל להכין קפה. לוגמים קפה בהנאה ומשנשנשים חטיפי בריאות. גם תומר שותה קפה - חזק עם הל. מחליטים להישאר בחוף הנעים הזה עד לרגיעת הרוח (בערך בשעה 15:30). בינתיים פוגשים אנשים שמזדמנים לחוף ומשוחחים איתם, על ים וקיאקים כמובן.

אני מבצע עם תומר סדרת תירגולים נוספת. לראשונה, אני מנסה את הקיאק של תומר - מעולה. מהיר יחסית, יציב ומגיב מאוד מהר לכל תנועה. גם לירן מתנסה בקיאק של תומר.

כשהרוח שככה מעט, התחלנו לחזור. הים היה חביב. גלים לא גבוהים בגב, רוח לא חזקה מידי מאחור. ההתקדמות היתה מהירה והתבססה על תפיסת גלים מתמשכת. תירגול מעולה לתנועה על רוח וגלים גביים.



נחיתה בקישון. שטיפה קיפול. שיחות קלות עם החבר'ה מזבולון. והבייתה.

סה"כ כ-20 ק"מ. יום של כיף קייצי.

יום שישי, 18 ביוני 2010

יום שישי, רוח דרומית, ים מוזר

אספתי כרגיל את תומר מבית הספר. בדרכינו לים הבנו, על פי תנועות ענפי העצים, שרוח דרומית חזקה למדי עומדת לקלקל לנו את יום השישי אחרי הצהריים. זאב הצטרף, על האדוונצ'ר.

במעגן, ניתן לראות את הים. גלים נמוכים יחסית אך עצבניים עם הרבה קצף לבן. מרמזים על ים הנקרא "מכונת כביסה".

התארגנו ויצאנו. הרוח היתה חזקה מאוד והגלים התנפצו מכל הכיוונים, ללא סדר. החתירה היתה קשה. משום מה היתה גם פעילות מאוד ערה של אוניות הנכנסות ויוצאות מהנמל. חתרנו לכיוון בת גלים - מערבה. הגלים היו בלתי נסבלים והרוח דחפה אותנו אל לב המפרץ - צפונה.

זאב התאמן בירידה ועלייה לקיאק. על פי התחזית הרוח אמורה היתה לרדת אחרי הצהריים, אך לא נראה היה כי היא עומדת לעשות זאת. ממוצע הרוח היה מעל 15 קשר, אך לעיתים קרובות נשבו משבים חזקים במיוחד, מעל 25 קשר. פעמיים במהלך החתירה נאלצתי לשחרר את המשוט לצד הקיאק על מנת לא להתהפך. הרוח תפסה את המשוט ואיימה להפוך את הקיאק אם הייתי מתנגד לה. התרגולת היא לתת לרוח ל"הפיל" את המשוט לצד הקיאק, ללא אובדן אחיזה בו. ואז לנסות להרימו כאשר שפת הלהבים אל מול הרוח כדי למנוע התנגדות.

תומר התקשה בחתירה וחתר לאיטו - אסטרטגיה נכונה לשימור כוחות. בשלב מסויים, במחצית הדרך לבת גלים,  יצרנו רפסודה, כדי לתת לתומר הזדמנות לנוח, לשתות ולאכול תפוח. ניתלתי את ההזדמנות להדריך את תומר בשתי אסטרטגיות חשובות. כדי לשלוט בקיאק ולהפנותו לכיוון בו אנו חפצים, יש לעשות זאת בתנועת פריסה חזקה, כאשר הקיאק רוכב על גל - דהיינו החרטום שלו באוויר. כאשר יש משב רוח חזק, כדאי להאיט, ולהמשיך ולחתור במאמץ מופחת. המשבים אורכים כחצי דקה עד דקה, וחבל לכלות עליהםכוחות . כדאי לחתור חזק יותר בין המשבים ולהרגיע במהלך המשב.

בשלב מסויים, כאשר הרוח לא נחלשה, החלטתי להתחיל לחזור. החזרה היתה מהירה יותר היות ורכבתי על הגלים. הבעייה היחידה, כרגיל, הנה חתירה מול ואדי רושמייה ברוח דרומית. סיוט של ממש.

כשהגענו לקרבת המעגן זיהה תומר את חברו ניר ואביו, חותרים מערבה על קיאק הזוגי - הטקילה. תומר התקרב אליהם והציע להם לפנות לאחור ולחתור אל תוך הקישון. הוא הצטרף אליהם לחתירה, לא לפני שלקח את המשוט החדש שלי - להתנסות.

 התייבשתי על החוף כשעתיים, עד שחזרו. מחר נצא מוקדם בבוקר, בתקווה לים שקט יותר, אם כי התחזית הנה רוח דרומית של למעלה מ-10 קשרים.


יום שני, 14 ביוני 2010

"חלוץ בודד"

הורי הכיתה של תומר ביקשו ממני לארגן את מבצע "חלוץ בודד", לילדי הכיתה. כיתה ז'. הרעיון הוא שהילדים יתחלקו לקבוצות, יתארגנו עצמאית, ינווטו אל מקומות הלינה שלהם עצמאית, יבשלו בשטח וילונו לבד, ובבוקר ינווטו לנקודות נוספםות תוך ביצוע משימות שונות. האירוע תוכנן להסתיים בפיקניק עם ההורים. הסכמתי להוציא את הרעיון לפועל ולהיות אחראי על ביצועו.

האיזור שנבחר הוא איזור יער עופר, או ליתר דיוק, חניון מירב, מעל כרם מהר"ל. כשבוע לפני האירוע העברתי לילדים שיעור ארוך ומפורט על עקרונות הניווט, לרבות טופוגראפיה, קורדינטות, אזימוטים, בחירת ציר ניווט ולימוד סיפור דרך. כמו כן הכנתי מערך שיעור על ענייני שדאות, שכלל תנועה בשטח, ביגוד, ציוד, אוכל ובישול בשטח, הכנת מחנה, בטיחות באש וכו', וכו'.

הילדים חולקו לשתי קבוצות וכל קבוצה בחרה איש קשר, אחראי בישול, ונווטים. כל קבוצה חילקה הוראות לכל חבריה. איזה ציוד בישול ואלו מצרכים יביא כל ילד.

ארגנתי מפות, סימנתי עליהן את נקודות הלינה ונקודות הציון לניווט, השגתי מצפנים ובניתי תוכנית עבודה. כשלושה שבועות לפני האירוע, נסענו, כל המשפחה, לטייל באיזור, לנווט ולהחליט על נקודות לינה ונקודות ציון.

ללמד ילדים ניווט, בכלל ללמד ילדים זאת משימה לא פשוטה ולא ממש מתאימה לי. לבזבז זמן בניסיון לקבל תשומת לב ולהרגיע את הפטפטת והרעש. ללמד בית הספר הפתוח זאת משימה מורכבת הרבה יותר. עמדתי בכבוד במשימה - אני מקווה.

ביום שישי האחרון, התייצבו הילדים עם ההורים בחניון ליד הכביש הראשי (חניון אתא טורק) של הכניסה למרכז מירב. הילדים, מתרגשים עד צוואר, מארגנים תיקים, בדיקות אחרונות, בנים משתוללים ובנות רציניות. בגילאים האלו (12-13) הבנות נראות מבוגרות עשרות מונים מהבנים שנראים לידן ממש ילדותיים להפליא.

ביקשתי אלי את הנווטים של הקבוצה הראשונה. תומר ואסתר הגיעו. הם טרחו והכינו סיפור דרך. על פי ההנחיות שלי הם בחרו ציר תנועה ארוך יחסית, אך פשוט לניווט ותנועה עם אפשרויות מעוטות לבירבור. אישרתי להם לצאת.
קראתי לנציגי הקבוצה השניה. ניר ואופק בגיעו. הציר שהם בחרו היה קצר הרבה יותר, אך מאוד מסובך לניווט עם אפשרויות בירבור רבות. נסיסתי להסביר להם, אך הם התעקשו על הבחירה שלהם. אישרתי להם לצאת, בלית ברירה, תוך הנחיות נוספות.

כפי שחששתי, הקבוצה השניה לא הצליחה למצוא את הדרך כבר בהתחלה. עזרנו להם לעלות על הציר. אני וההורים שהתכוונו להישאר במשך הלילה לישון בשטח החלטנו לעלות על ההר, למקום לינת הלילה שלנו. ברגע שהגענו לאיזור הלינה שלנו, שנבחר כך שיהיה בציר התנועה של קבוצות הניווט וגם במרחק סביר מאיזורי הלינה שלהם, נראתה הקבוצה של תומר. הם הצליחו להגיע מהר ובטוח והיו בדרכם לאיזור לינת הלילה על מנת להתארגן.
הקבוצה שניה בוששה לבוא. התחלנו בטלפונים עצבניים לנסות לראות היכן הם ואיך ניתן לסייע להם. הם אכן הסתבכו בדרכים לא ממש עבירות, טיפוסים תלולים וקושי לזהות צירי תנועה. הם הגיעו למרות הכל לאחר כשעתיים. החמאנו להם על הנחישות וההתמדה.

לפני החשיכה החלטנו, מספר הורים, לבקר במחנות הלילה. היחדים קיבלו את פנינו בשמחה רבה. הם היו בעיצומם של ההכנות לארוחת הערב. מבשלים על גזיות ועל מדורות פסטות, רטבים, שניצלים וסלטים. מדהים לראות איך הילדים הצעירים מסתדרים טוב כל כך בלעדינו.

במחנה ההורים היה שמח. נשארנו חמישה אבות ושש אמהות אמיצות. בילינו את הלילה בפטפוט אינסופי, 7 בקבוקי יין והמון אוכל ופיצוחים. היה נחמד. ישנתי מעט מאוד. כשכולם נכנסו לאוהלים, נותרתי אני בשק שינה מתחת לכיפת השמים במצב של נים לא נים, כדי לשמור על המחנה. בחמש וחצי התחלנו להתעורר. נעמה הכינה קפה הפוך (עם מקינטה ומכשיר הקצפת חלב). ארוחת הבוקר היתה גדושה ומלאה דברים טעימים. פירקנו וקיפלנו.

ב-8:30 התאספו הילדים במחנה לינה מספר 2. הם היו נרגשים והתחרו זה בזה בסיפורי ההצלחה שלהם. תידרכתי לגבי הליכה ושתייה נאותים. ביקשתי את הנווטים, עברתי על צירי הניווט, שאלתי שאלות ואישרתי יציאה.

במקביל, גל שילט את הדרך להורים המגיעים לפיקניק ומיקם את ההורים בתחנות השונות אליהן יגיעו הילדים. היו ארבע תחנות (נקודות ציון) עם משימות בכל תחנה. בתחנה הראשונה ידפוק כל ילד מסמר עם פטיש ויבריג בורג עץ. בתחנה השניה הם אמורים לפתוח קופסת שימורי אננס קטנה עם פותחן צבאי. בתחנה השלישית ינווטו ניווט יתדות (אזימוטים ומרחקים) והרביעית הנה אתר הפיקניק עם ההורים.

קבוצה מספר 2 הגיעה במהירות לתחנה הראשונה. קבוצה מספר 1, הקבוצה של תומר, נעלמה. יצרתי קשר עימם, מנסה להבין היכן הם מסתובבים. בדיעבד התברר כי התחנה מוקמה כ- 50 מטר מתחת למקום הב היא היתה צריכה להיות על פי המפה. תומר ואסתר הגיעו למקום הנכון, לא ראו את ההורים שאמורים להיות שם והמשיכו ללכת, אין לי מושג למה. השגיאה הזו עלתה להם בכמה קילומטרים מיותרים ואובדן זמן.

קבוצה מספר 2 הגיעה במהירות לתחנה השניה והחלה לנוע לתחנה השלישית. תומר עדיין לא הגיע לתחנה הראשונה. קבוצה מספר 2 לא הגיעה לתחנה וברור היה כי הם מתברברים. בינתיים תומר הגיע עם הקבוצה שלו לתחנה 1 ומיהר לתחנה 2. כששמע שקבוצה 2 עדיין לא הגיעה לתחנה 3 החליט לנסות ולהשיגם. ואכן, שתי הקבוצות נפגשו בחתנה. הניווט בין צחנה 2 ל- 3 היה מאוד מסובך, אך תומר הצליח לבצע זאת. קבוצה 2 התברברה ועשתה עיקוף גדול כדי להגיע לתחנה.

עם סיום המשימות הגיעו כל הילדים לשולחנות עמוסים כל טוב ואל ההורים הממתינים. הילדים עלו על גדותיהם מהתרגשות ושמחה על החוויה שעברו. הבעייה היחידה היא שהם רוצים עוד הפעם, ולא בעוד שנה.

היה מענג לראות כיצד הילדים האלו מסוגלים לגלות אחריות, מסירות, יוזמה, כושר ארגון וחשיבה - כל זאת ללא הורים, מורים ומבוגרים האומרים להם מה לעשות. צריך להאמין בהם יותר ממה שאננו נוטים להאמין.

שבועיים עמוסים וגם משוט חדש


השבועיים האחרונים היו עמוסים בצורה יוצאת דופן. גם במשרד וגם במימד האישי. אירועי סוף שנה של אורן ותומר מנעו ממני יציאה לים בימי שישי. מור, בתי הבכורה, התחתנה עם יניב. ושישי שבת האחרונים הוקדשו למבצע "חלוץ בודד" עם הכיתה של תומר.

עם זאת, בשבת הקודמת הצלחתי להשחיל שעתיים וחצי של חתירת בוקר כיפית עם תומר. רואים שיפור ניכר בחתירה שלו. כשהחזרתי את תומר לצופי-ים, הרוח התחזקה והים עלה בצורה משמעותית. חזרתי לחתור עוד כשעה באיזור המוגן יחסית (הבריכה) שבין נמל הקישון לנמל חיפה. עבדתי בעיקר על חתירה טכנית על מנת להתרגל למשוט החדש שלי.

לפני כשבועיים, במהלך חתירה אגרסיבית, התפרק לי משוט הקרבון המועקל בידיים. שני חלקי המשוט פשוט נפרדו. נסעתי לקפטן ג'ק והחלפתי את המשוט במשוט לנדל קינטיק. משוט זה נחשב כטוב בעולם (יחד עם דגם מקביל של וורנר).



החתירה הראשונה עם המשוט החדש היתה בים עובד וגלי למדי. המשוט גורף הרבה מאוד מים ועל כן המאמץ הנדרש גדול הרבה יותר ממה שרגיל הייתי. עם זאת הוא מייצר מהירות וכוח גדולים הרבה יותר. כמו כן המשוט כבד למדי, כ-1,200 גרם. עקב הרוח וגלי הצד, נדרשתי לחתירה מאומצת יותר בצד ימין ולאחר כשעתיים חתירה התחלתי להרגיש כאב בפרק יד ימין. בשלב מסויים הרגשתי אובדן תחושה. ברור כי אני חייב להרגיל את היד והגוף לחתירה עם המשוט החדש.

לקראת החזרה למעגן התחלפתי עם תומר ונתתי לו להתנסות עם המשוט שלי. אני חתרתי עם שלו. החתירה עם המשוט הבסיסי שלו (משוט איתו חתרתי מספר חודשים בעבר) הרגישה מוזר. כאילו אין לו כוח בכלל, כאיךו לא ניתן להתקדם איתו. כשמתרגלים למשוט עם כף גדולה וגריפת מים מהותית, קשה לחזור למשוט קטן.

ביציאה השנייה, לאחר החזרת תומר לחוף, עבדתי על חתירה נכונה, ללא מאמץ, עם המשוט. חתרתי קדימה במהירויות משתנות, חתרתי אחורה ובצעתי תמרוני היגוי. בסך הכל נראה כי המשוט החדש יספק ביצועים משופרים הרבה יותר, אך יש לאמן את הגוף בצורה הדרגתית.

באחד מימי השבוע קפצתי לאופטימיסט (חנות הקיאקים שבשדות ים) על מנת לקנות חבל גרירה המחובר למותן, בפאוצ' מיוחד (Tow Line). שוחחתי ארוכות עם הדס פלדמן (אולי, הקיאקיסטית הבכירה בישראל) ובדקתי את המשוט של וורנר. המשוט מרגיש נפלא ביד והרבה, הרבה יותר קל. אולי בעתיד...