יום שבת, 31 בדצמבר 2011

בין מזרחית לסערה - סוגרים שנה

נאה לי שהשנה מזג האוויר קצת השתגע. לא זכור לי שבשנה שעברה כל סוף שבוע היה עם סערה או מזרחיות חזקות. צריך לפשפש לאחור ולבדוק....

בשישי נשבה מזרחית חזקה למדי. לירן, צפריר ודורון יצאו לכיוון מערב (בת גלים) וחוו קור עז ורוח מזרחית חזקה למדי. שמחתי על החלטתי להישאר בבית. אחרי הצהריים, כשהמזרחית נחלשה מעט, תומר צריך היה להגיע לצופי ים לתרגולי הפלגה.

על פי התחזית המעודכנת, שבת בבוקר הנה חלון זמן מצויין. רוח דרום-מערבית לא חזקה עם ים נמוך. אין שום גשם באופק. למרות התחזית, ב-4:30 לפנות בוקר התחיל מבול עם רעמים וברקים. החלטנו בכל זאת להגיע למועדון עם הזריחה (6:36), לצאת מערבה ולחזור עד להתחלת הפעילות בצופי ים. לירן וגבי הודיעו שיצטרפו, אך לבסוף בחרו לנסות ולתפוס גלים בקריות. דוד וניר הגיעו מאוחר יותר, כשתומר ואנוכי כמעט היינו במים. מזג האוויר היה מעורפל, אפרורי וקר. "כמו באנגליה" איבחן תומר את מזג האוויר. הים, לעומת זאת, נראה חלק ורגוע. גם הרוח היתה קלה בלבד. עקב הערפל הלא כבד, לה היתה כל פעילות בים. לא יאכטות, לא אוניות ולא סירות דייג. אך היו המון שחפים, מאות מהם ישבו על הסלעים או התנפלו בצווחות על המים בלהקות גדולות. מחזה מרהיב בפני עצמו.

עם היציאה מהמעגן התגלה לנו ים לא גבוה אבל מוזר. הגלים הגיעו מאחור (מזרח) ומלפנים (צפון מערב) בו זמנית. כתוצאה מכך, הים היה מעורבל ומאוד לא מסודר. החרטום של הקיאק נזרק כל הזמן לצדדים בצורה לא צפוייה. היות והגלים היו נמוכים, זה לא היווה בעייה. אם הגלים היו גבוהים יותר, סביר להניח כי מצב כזה היה דורש התמודדות לא פשוטה.

חתרנו עד לחוף השקט. הרוח התחזקה מאוד והגיעה בניגוד לתחזית מדרום-מזרח. גם הים התחיל לעלות. החוף השקט היה גל מפותח למדי, מכיוון צפון. דהיינו, למרות שהרוח הגיעה מדרום, הגל הגיע מצפון. תומר גלש מספר עמים ונפננו לאחור, חזרה למעגן. בינתיים השמש עלתה והערפל התפוגג לו. סיום שנה. חתירה קצרה, אך לא בלתי נעימה.

שתהיה לכולנו שנה אזרחית מצויינת ופוריה עם הרבה אושר.









יום ראשון, 25 בדצמבר 2011

עוד שבת על החוף

חנוכה. הזדמנות מצויינת לצאת לחתירה עם תומר ביום שישי שובת. אין לימודים ואין צופי ים. אבל, מזג האוויר ונפטון חושבים אחרת וסערה רצינית מכה בחוזקה בחופי הארץ. הסערה התפתחה ימים מספר קודם לכן בים האגאי (עם גלים של למעלה מ-7 מטר), וכדרכן של סערות בים האגאי הן מגיעות לאחר מספר ימים לאזורנו. הן מגיעות מוחלשות ופעמים רבות עוקפות אותנו בדרכן ללבנון וסוריה. 

הפעם הסערה פגעה בנו ישירות. ים מעל 2 מטר בקרבת החוף ומעל 4 מטר במרחק לא גדול מהחוף בשיא הסערה. על פי התחזית הגלים אמורים היו להיות, כבר בבוקר שישי, מעל מטר עם רוחות ההולכות ומתחזקות. בפועל הסערה איחרה להיכנס ובהחלט יכול להיות שניתן היה לחתור בבוקר שישי. 

החלטנו, בכל מקרה להישאר בבית. בצהריים ליסט הציעה שנקפוץ לחוף הכרמל, "לשתות בירה ולנגב חומוס". ירדנו כולנו לים, למקום הקבוע "אצל אליהו". ישבנו מרחק של מטרים ספורים מעל הגלים. מעל המחזה המרהיב של גלי ענק פרועים העולים זה על זה בסדרה אינסופית וצובעים את הים בלבן קוצף. הרעש והתנועה הבלתי פוסקת של הגלים ההולכים וגבהים מהווים תפאורה נפלאה לבירה צוננת וצלחת עמוסה בחומוס עם בשר וצנוברים, חצילים על האש וחמוצים.

תומר בא מצוייד במצלמה והלך עם אורן לחפש נושאים לצילום. סערה בים מספקת הזדמנויות מצויינות לצילום. הצטרפנו לילדים וטיילנו לאורך החוף.

בשבת הים היה בלתי אפשרי והסערה הגיעה לשיאה. לצערי הייתי עסוק בבישולים לקראת המפגש המשפחתי הגדול אצל מור - הדלקת נרות, סופגניות ואוכל, ולא מצאתי זמן לרדת שוב לחוף ולחוות את שיא הסערה.

מספר תמונות שצולמו על ידי תומר:





















יום שבת, 17 בדצמבר 2011

סוף שבוע אביבי - אמצע דצמבר

לאחר רצף בלתי נגמר של סופי שבוע בעייתיים לחתירה, הגיע סוף שבוע מדהים. מזג אוויר מעולה. קר בבוקר, אך מתחמם במהירות לכדי 19 או 20 מעלות. ים רגוע יחסית. בקיצור אידיאל לחותרי קיאק.

בשישי, המורה של תומר הסכים לשחררו מפעילות בית ספרית במוזיאון, על מנת שיוכל לחתור. יצאנו בנוחיות, 9:00. לאכזבתי הקלה, הים ל היה ממש חלק, כצפוי. המזרחית החלשה שנשבה הרימה גלים קטנים ומעצבנים מאחורי הקיאק שהתערבלו עם הגלים המגיעים ממערב. התוצאה הית הצורך מתמיד בתיקונים קטנים של הקיאק כדי לשמור על כיוון. ליד בת גלים הים השתפר והפך צלול ונעים. חתרנו עד למכון לחקר הימים, שמונה קילומטר. בדרכינו חזרה עצרנו לשעה ארוכה בחוף השקט. תומר רצה לתרגל גלגולים.הוא התלבש במעיל חצי-יבש וכובע נאופרן מיוחד שמצמצם את ההלם של מפגש הפנים ואזניים עם המים הקרים. המעיל החדיר כמובן מים מהצווארון, שעברו והגיעו אל תוך הקיאק, כך שמהר מאוד תומר היה רטוב במים קרים. והיה לו קר. ללא ספק. לאחר שעה של תרגולים הוא עלה על החוף רועד מקור, להתייבש ולהתחמם. אכלנו משהו קל והמשכנו למעגן. תומר צריך היה להגיע בזמן להפלגה עם צופי ים. בדרך חזרה הים הפך להיות חלק כמו מראה. חודשים רבים לא ראיתי ים כזה. ללא כל גל. ללא כל אוושת רוח. בריכת מים כחולה. נשכבנו על הסיפון האחורי, ככה סתם באמצע המפרץ. התחממנו ונהננו מהטלטול הקל שבקלים של הקיאקים. כיף.

בשבת בבוקר הגענו מוקדם יחסית למעגן. במעגן פגשנו חבורה מכובדת של חברים: לירן, שאולי, מיכה, גבי, אבי, דוד וניר.

לירן, גבי, אנוכי, תומר, ניר ודוד חתרנו לכיוון בת גלים. היתר יצאו עם איילנדים לדייג. יצאו לכיוון עכו.

ניר, דוד ותומר ירדו בחוף השקט וחזרו למעגן מוקדם, כדי להספיק למסדר בוקר של צופי-ים. לירן, גבי ואנוכי נהננו מים מיוחד ומעניין והמשכנו למכון לחקר המים. עצירת נשנושים בחוף השקט בדרך חזרה והביתה. הים סיפק לנו מגוון תנאים. רוח מזרחית גבית עם גלים ממזרח. רוח מערבית חזקה עם גלים גבוהים יחסית ממערב (70 - 150 ס"מ), אבל די מסודרים. גלים ממערב מאחור, הדורשים חתירה יותר טכנית. רוח דרום-מזרחית חזקה מלפנים. בקיצור מגוון תנאי אימון חתירה בשטח לא גדול ובזמן קצר.











הסרטון שאני צילמתי וערכתי, מיום שישי:


הסרטון שצילם וערך לירן, מיום שבת:

יום שבת, 10 בדצמבר 2011

יציאה סוערת בהחלט

ביום שישי הים סער. סערה רצינית. חגיגה לגולשים, אך בלתי סביר לקיאקים. על פי התחזית הים אמור היה להירגע בשבת בבוקר. לפחות הרוח אמורה לרדת.

בשבת נפגשנו מוקדם תומר, איל וגדי. באופן חריג ומבשר רעות, גלים גבוהים יחסית נשברו על המזחים ורצועת החול הצרה ממנה אנחנו נוהגים לצאת במעגן. לא ניתן היה לצאת בצורה הרגילה. עמדנו על החוף וצפינו בים, מהססים אם לצאת או לא. גלים לבנים גבוהים נשברו על החלקים הפנימיים של השוברים. תופעה שעדיין לא ראיתי עד היום. יצאנו דרך המזח. תרגולת חדשה עבורי ועבור תומר.

החלטנו לנסות ולצאת, ובמידה ונרגיש שזה מסוכן מידי נחזור לקישון. יצאנו. כבר ב"בריכה", האיזור שבין נמל חיפה ונמל הקישון ניתן היה להרגיש את עוצמת הים. גלים חזקים, די גבוהים ומכל העברים התנפצו וטלטלו את הקיאק.  המשכנו. יצאנו מהאיזור הנמל לכיון בת גלים. התלבטנו אם לחזור או לא. תומר מחה בתקיפות. הוא אוהב ים סוער ועובד. החלטנו להמשיך. הסוולים היו ענקיים. זה הרגיש כמו לחתור מול קירות גבוהים ולטפס עליהם. הים היה ממש פרוע ונדרש ריכוז רב על מנת לא להתהפך. ככל שהתקרבנו לכיוון בת גלים הלכו הגלים וגדלו. גלי עומק לבנים התפתחו ונשברו בעצמה על חופי בת גלים. על מנת לא להיפגש איתם חתרנו עמוק יותר ורחוק יותר מהחוף. אני עוד ראיתי גלים מסוג זה. עברנו את הבסיס הצבאי ומול הקזינו הישן החלטנו להסתובב ולחזור. 

החזרה היתה לא פשוטה היות וגלים גבוהים ומעורבלים מאחור דורשים ריכוז ועבודה טכנית רבה. אנחת הרווחה שחשנו עם הגיענו חזרה למעגן הוכיחה לנו שזה היה יום לא פשוט. איל, שחותר באיזור פעמיים בשבוע במשך 20 השנה האחרונות, אמר שזה היה אחד ממצבי הים הקשים שחווה.

כשהגעתי הביתה בדקתי את גובה הגלים בפועל, על פי רישומי מצוף חיפה המקליט את גובה הגלים בפועל בכל מחצית שעה. מסתבר שגובה הגלים נע בין 280 ס"מ ל350 ס"מ. מטורף.

לצלם לא יכולתי כי לא ניתן היה לעזוב את המשוט לרגע.

יום שבת, 3 בדצמבר 2011

מזרחית בקטנה

ביום שישי, אתמול, החלטתי לא לצאת. על פי התחזית צפויים היינו למזרחית בעוצמה בינונית. עוצמה בינונית יכולה בקלות להיהפך לעוצמה חזקה. גם הטמפרטורות המגיעות עם המזרחית הקרה והיבשה מהמדבריות ממזרח לנו, לא עודדו יציאה.

בשבת מזג האוויר היה צפוי להיות דומה, אך לקראת ערב שבת, נראתה רגיעה. צפון-מזרחית קלה של 3-5 קשר שאמורה ליפול בהמשך היום ולהפוך לצפונית שתלך ותתחזק עד 8 קשר.

בתנאים כאלו חתירה לכיוון בת-גלים הנה אידיאלית. הצפון מזרחית דוחפת את הקיאק לכיוון הנמל ובת-גלים. המקום היחיד בארץ, שבו רוח offshore דוחפת לכיוון החוף. 

יצאנו תומר ואני בבוקר לים לא גבוה אבל עצבני. הרוח היתה חרישית ובגב. היה קר. קר מאוד. הגלים שנוצרו ממזרח נפגשו עם הגלים שמגיעים מלב ים, ממערב, ויצרו ים מבורבר וללא כיוון. ככל שהתקדמנו מערבה הגלים הפכו להיות גבוהים ועצבניים יותר והרוח התחזקה. חתרנו כ-6 ק"מ, קרוב למכון לחקר הימים, הסתובבנו וחזרנו, כדי שתומר יספיק לצופי-ים. בדרך חזרה נפגשנו עם דוד וניר שיצאו כחצי שעה אחרינו. בחזרה המזרחית הורגשה היטב והיתה קרובה ל-10 קשרים. גם הגלים היו גבוהים יותר. לא יום מדהים, אבל נחמד בכל זאת.




יום שבת, 26 בנובמבר 2011

מזרחיות, להיות או לא להיות

הרוח המזרחית בארצינו הנה חלק ממשפחת רוחות ה-offshore. על כן עדיף לדבר על רוחות ה-offshore בכללותן וסכנתן לחותרי קיאק. למעשה רוחות אלו מסוכנות מאוד לכל כלי שייט לא ממונע או לשחיינים.

רוח offshore הנה רוח הנושבת מהיבשה אל הים. לא מדובר על רוחות בוקר קלות, הנובעות מהפרשי לחצים מקומיים, המשנות כיוונן לאחר שעות מועטות. מדובר על רוחות הנושבות בעוצמה במשך שעות רבות או לאורך כל היום. רוחות offshore נושבות בעוצמה של 25 קשר ומעלה עם משבים חזקים מאוד של 30 קשר ומעלה. כאמור, הרוחות מתחילות בבוקר ומתחזקות במשך היום ונושבות שעות רבות.

קיימות עשרות רוחות offshore ידועות באיזורים השונים של העולם. בים התיכון ישנן מספר רוחות שהמפורסמות בהן הן:
  • Mistral - נושבת מהאלפי הצרפתיים אל הים התיכון
  • Meltemi - נושבת בים האגאי מצפון אל הים התיכון
  • Maestro - הנושבת בים האדריאתי מצפון לדרום
  • Bora - הנושבת דרך הים האדריאתי לכיוון הים התיכון וחופי איטליה
  • Khamsin - (חמסין) הרוח המזרחית שלנו. רוח קדים התנ"כית. רוח מזרח תיכונית זו נושבת מהמדבר לים. במצרים היא דרומית ואצלנו היא מזרחית.
אלו היו דוגמאות ספורות לרוחות offshore ידועות באיזורינו. כאמור, רוחות כאלו קיימות בכל העולם.

אם אנסה לתמצת את הסכנה הגלומה ברוחות offshore במשפט קצר, אולי אנסח זאת כך:

"רוח offshore מבטלת את היכולת להתאושש מתקלות ומהבלתי מתוכנן". כלומר, כל תקלה, שברוח אחרת הנה בגדר "נאחס" או סתם אירוע מעצבן, תהפוך ברוח offshore לסכנת חיים של ממש.
למה דומה הדבר? לנסיעה עם רכב פשוט ובסיסי במהירות רבה, בירידה, על כביש משובש ורטוב וללא שמירת מרחק מהרכב שלפנינו. אי שמירת המרחק וחוסר היכולת לשלוט או לצפות את הנהג שלפנינו, תהפוך כל תקלה או טעות קטנה של הנוהג לפנינו (או כל בעייה בכביש) לאסון של ממש.

רוח מזרחית בחופי הים התיכון של ישראל הנה רוח offshore קלאסית. דהיינו רוח הנושבת מהיבשה אל תוך הים (באילת למשל רוח offshore היא הרוח הצפונית) בעוצמה רבה ובעוצמה רבה יותר של משבים. אך באופן "מפתיע" הים, בקרבת החוף, נראה רגוע ושליו. אולי אפילו מפתה. 

גובה הגלים מושפע משלושה גורמים: עוצמת הרוח, משך הזמן בו היא נושבת והמרחק אותו היא עוברת. רוח מזרחית חזקה לא תייצר גלים בקרבת החוף היות ומרחק הנשיבה הוא קצר, להיפך, הרוח "תגהץ" את הגלים המגיעים ממערב ותחליק את הים. הגלים יתפתחו לא רחוק מהחוף. בדרך כלל במרחק של 2-3 ק"מ מהחוף תיצור הרוח המזרחית גלים גבוהים למדי ולא מסודרים, ובמרחק של 6-8 ק"מ מהחוף הן יתפתחו לגודלם המלא. בנקודה מסויימת ייפגשו הגלים הנעים ממזרח עם הסוואלים המגיעים ממערב. באיזור מפגש זה הים הופך להיות מסוכן עם גלים לא מסודרים, המגיעים מכל כיוון, ושבירות חזקות. איזור כמעט ודאי להתהפכות הקיאק.

ברירת המחדל של רוח מזרחית הנה לדחוף את הקיאק כל הזמן ללב ים והרחק מהחוף. הצירוף של רוח חזקה הדוחפת ללב ים, עם ים ההופך קשה יותר יותר ככל שמתרחקים מהחוף, הוא הסכנה הגדולה הגלומה ברוח המזרחית או כל רוח offshore אחרת. כל תקלה, פשוטה לכאורה, הנגרמת לנו יכולה להתפתח במהירות רבה לסכנת חיים. לדוגמא, אובדן או שבירת משוט, התכווצות שרירים, חולשה גופנית או תשישות, חדירת מים לקיאק, התהפכות, פציעה וכן הלאה. לפעמים הצירוף של קיאק, חותר ומשוט פשוט אינו מספיק להתגבר על עוצמת הרוח והרוח והגלים מונעים את החזרה לחוף. הקיאק נסחף עוד ועוד אל לב ים, אל המקום בו הגלים נעשים גבוהים ושבורים יותר. אל מקום בו הסכנה הופכת למוחשית יותר ויותר. לעיתים, עצם עזיבת המשוט והפסקה רגעית של החתירה תגרום להסתובבות הקיאק במקביל לגלים ובניצב לרוח, היסחפותו המהירה וסיכוי הולך וקטן של סיבוב הקיאק מחדש מול הרוח והמשך החתירה לכיוון החוף.

בעת החתירה סביב האי מילוס, חתרנו בצמוד לחוף, גרדנו את החוף ממש, עם רוח צפונית (offshore) של מעל 30 קשר. בשלב מסויים, כאשר נכנסנו למפרץ קטן ויפה, תוך חתירה אל מול הרוח, עזבתי לרגע את המשוט כדי לצלם. הקיאק הסתובב מייד, בניצב לרוח ותוך שניות נדחף מהפרץ החוצה אל הים הפתוח. עזבתי את המצלמה מיידית, אחזתי את המשוט וניסיתי להתייצב מחדש מול הרוח כדי לחתור אל המפרץ. זה היה מאמץ מפרך ביותר, שלקח לי מספר דקות שנראו כנצח, תוח כדי היסחפות מתמדת אל לב ים. המאמץ עלה לי במספר יבלות מדממות, עדות לכוח הרב שנדרש לי להחזיר את הקיאק לסורו.

במקרה של רוח מזרחית חזקה והיסחפות לאיזור הגלים הגבוהים יותר, הרחק מהחוף, הסכנה של התהפכות ואובדן קיאק הולכת והופכת לודאית. חותר המתהפך ומאבד אחיזה בקיאק (במיוחד בקיאק ישיבה עליונה) ברוח המהירה מ-15 קשר לא יצליח להשיג את הקיאק בשחייה ויוותר לבדו בים, שוחה במים הקרים והסוערים ונסחף כל הזמן ללב ים. קשה מאוד לזהות שחיין במים סוערים, גם אם נשלח חילוץ בזמן, והצירוף של תשישות, מים קרים (היפרטרמייה) ושעות אור מועטות עד שקיעת השמש, הוא צירוף קטלני.

אנחנו עוסקים רבות בציוד בטיחות ותרגולות בטיחות. עורכים אימוני עלייה על הקיאק, שימוש בציוד ואימון בגרירה, מצטיידים משוטים רזרביים, בודקים את ציוד, יוצאים עם חברים, עם טלפון טעון ואטום, עם VHF ועוד כהנה וכהנה. כל אלו חשובים ביותר ויעזרו לנו להתאושש במהירות ממצבי חירום שגרתיים. 
אך כל האמצעים האלו לא מספקים ביטחון לתקלה ברוח מזרחית חזקה, שבה האירועים מואצים ותקלה מצטרפת לתקלה. ברוח מזרחית חזקה נידחף מהר מאוד אל מחוץ למחוץ לטווח הטלפון הנייד. ברוח מזרחית חזקה לא נוכל בכלל להשתמש בטלפון, כי נהיה עסוקים בחתירה וכל עזיבת משוט תגרום לסחיפה מהירה אל לב ים וסכנת התהפכות. ברוח מזרחית חזקה יהיו פחות כלי שייט בים ועל כן גם VHF יכול להתגלות שלא יעיל. גם גרירה בתנאים אלו היא קשה ביותר ודורשת חותר מנוסה ועם כוח רב. אמצעי הבטיחות הטוב ביתר ברוח מזרחית זה פשוט להישאר על החוף.

כשמדובר ברוח מזרחית אסור "לשים מכשול לפני עיוור". לא להמליץ על שיקול דעת, על אמצעי בטיחות, על זהירות, אחריות ושאר תרופות אליל. צריך להגיד בצורה חדה וברורה: "במזרחית לא יוצאים!".

ניתוח מקרה

בתאריך 29 אוגוסט 2010 אירע אירוע טראגי בחופי בריטניה בו חותרת (אליזבט אשבי, בת 53 ואמא לשניים) איבדה את חייה כתוצאה מיציאה ברוח offshore. התמצית שלהלן מתבססת על דו"ח שנכתב על ידי נייגל דניס ופורסם ב-Ocean Paddler מספר 25.

בתאריך הנ"ל, יום ראשון, התארגנה קבוצה של חותרים המאורגנים במועדון, לחתירה קבוצתית במפרץ של Anglesey. עקב הרוח החזקה שנשבה מהחוף כל הבוקר והצפי להמשך הרוחות החזקות, החליטו מנהלי המועדון לבטל את החתירה. החותרים המאוכזבים שטרחו והגיעו החליטו לצאת בעצמם בכל זאת.

הרוח נשבה בעוצמה שמעל 30 קשר עם משבים שעלו על 35 קשר. הקבוצה היתה מורכבת מחותרים ברמות שונות, החל ממתחילים וגמור בחותרים מנוסים יותר. גם לא כל הקיאקים התאימו ליציאה לים, ובודאי לא לים סוער. חלק מהקיאקים היו קיאקים קצרים ורחבים שנועדו לנהרות ואגמים. אף אחד מהחותרים לא היה מוסמך כמוביל קבוצה. הקבוצה התאמנה בתרגולי חילוץ ובטיחות לפני היציאה, אך השאירה את כל ציוד הבטיחות ברכבים. הדבר היחידי שלקחו איתם הוא חבל גרירה יחיד.

זמן קצר לאחר היציאה  הבינו החותרים שהם בבעייה. שני חותרים, מנוסים יותר, חתרו לפני הקבוצה כדי לבדוק את התנאים בהמשך, והקבוצה הצטופפה במעין מקום מוסתר יחסית בין הסלעים. כשחזרו השניים גילו שהקבוצה החלה להיסחף אל לב ים מחוץ למסתור והחלה להתפזר. בעוד החותר המנוסה יותרמנסה לסייע ולאסוף את הקיאקים, התהפך כצפוי אחד החותרים ואיבד את המשוט. לקבוצה לא היה משוט רזרבי. החותר עם חבל הגרירה סייע לחותר שהתהפך לעלות חזרה על הקיאק וקשר אותו אליו. על מנת למנוע את ההיסחפות המהירה של הקבוצה הוא קשר אליו בצורה מאולתרת את יתר הקיאקים כדי ליצור רפסודה של קיאקים. אליזבט נסחפה מהר יותר מאחרים היות והקיאק שלה לא היה מתאים לחתירה בים, גם הסקאג (חרב) שלה היו תקועים. ככל שהיא נסחפה יכולתה לחזור לכיוון החוף הלכה וקטנה. מוביל הקבוצה עמד בפני דילמה, האם לרדוף אחריה במחיר של ניתוק כל הקיאקים והסתכנות בסחיפה של כל יתר הקיאקים, או להתיר לאליזבט, שהיתה חותרת מנוסה, להסתדר בכוחות עצמה.

אליזבט לא הסתדרה. מהר מאוד היא נסחפה לאיזור המסוכן, בו הגלים גבוהים ונשברים. היא היתה מותשת מנסיונותיה לחתור לכיוון החוף. בשלב מסויים היא התהפכה ואיבדה את הקיאק. מרגע זה לא היה לה סיכוי. הקיאק נמצא לאחר יומיים כ-30 ק"מ מהמקום וגופת אליזבט נמצאה כ-40 ק"מ מהמקום.

אירוע זה כולל כשלי בטיחות רבים וחמורים, אך אם הרוח הייתה חלשה יותר או מהים לחוף, אליזבט הייתה עוד איתנו, חותרת נלהבת ומאושרת. במקרה של רוח offshore כל אירוע שטותי יכול להיגמר באסון.

שאלות שכיחות שנשאלות בהקשר לרוחות מזרחיות (offshore)

האם ניתן להפעיל שיקול דעת ולהחליט אם ניתן לצאת או לא?

שיקול דעת הוא היכולת לנתח מספר אפשרויות, להבינן לעומק על יתרונותיהן וחסרונותיהן ולבחור בזו המיטבית. הבעייה שלרובינו אין מספיק דעת (ניסיון) בענייני ים, מזג אוויר וקיאקים. כמו כן הים ומזג האוויר הפכפכים מאוד והתנאים יכולים להשתנות ברגע. כך שבמקום לבצע שיקול דעת אנחנו למעשה מהמרים על הלא ידוע לנו.
----------
האם כל רוח הנושבת ממזרח מסוכנת? 

התשובה היא קצת בעייתית כי מחייבת מעין "שיקול דעת" ולא כל אחד יכול להפעיל שיקול דעת בעניין, כפי שציינתי לעיל. ישנן רוחות הנוסבות ממזרח שאינן בגדר רוח offshore קלאסית. ישנן רוחות מזרחיות קלות, שהנן מעין בריזה חוזרת. רוח בוקר קלה שלא עולה על 5-6 קשר שמקורה באוויר חם מעל היבשה הזורם אל האוויר הקר יותר שמעל הים. רוח זו מעבר להיותה חלשה יחסית הנה זמנית ולאחר שעות מועטות מתחילה את הסיבוב הרגיל עם כיוון השעון. במידה והתחזית חוזה רוח מזרחית קלה שתתחלף לפני הצהריים בדרומית או מערבית, ניתן לצאת ובזהירות. כל עוד המזרחית נושבת, יש להיצמד לחוף. במידה והיא מתחזקת והמשבים הופכים חזקים יותר יש לצאת מיד. במידה והיא מתחלפת ניתן לצאת לים כרגיל.
----------


האם ניתן להישאר בקרבת החוף בעת מזרחית וכך להימנע מהסכנה?

ממש לא! כפי שציינתי, הסכנה הגדולה במזרחית הנה חוסר המרווח לטעויות, שגיאות או תקלות. היה וקוראת תקלה בקרבת החוף, הרי הקיאק מייד ייסחף במהירות מהחוף אל הים ואל הסכנות שפורטו לעיל. במזרחית, ב-offshore, עדיף לא לצאת ולהישאר על החוף.
----------


אם לקיאק שלי יש מנוע, האם אני יכול לצאת בבטחה?

כמובן שלא! במידה ותהיה תקלה במנוע (ותהיה!), הרי הקיאק הפך להיות מסורבל וכבד אף יותר. החותר ייסחף, ינסה לחתור, בשלב מסויים אפילו ייפטר מהמנוע שמאיט ומסרבל אותו בחתירה מול הרוח - אך כל זה עלול להיות מאוחר מידי.
----------


אם יש לי קיאק עם מפרש (כמו איילנד) האם אני יכול לחזור על ידי גלסים (תנועה בזיגזג מול הרוח)?

ממש לא! להיפך. על מנת לחדד מול הרוח (לגלסס) יש צורך במפרש גדול וחרב גדולה מאוד כדי למנוע את התהפכות כלי השייט. הקיאק היחידי שמותאם למפרש והפלגה בתנאי רוח הנו האיילנד. האיילנד קיאק מסורבל מאוד, עם הרבה שטח פנים (הקיאק, הבידונים, האיבזור, התורן, ההגה וכו'). כדי לגלסס מול הרוח החרב של האיילנד קטנה מידי, כך שאו שהוא יתהפך או שהוא פשוט יידחף לים. בכל מקרה קיאק זה מסוכן אפילו יותר ברוח מזרחית בגלל גודלו, משקלו והמורכבות הטכנית שלו עם הסתברות גדולה לתקלות.
----------

יום חמישי, 24 בנובמבר 2011

מפגש צפוני של IKF

עוד מפגש צפוני של IKF הסתיים בהצלחה. המפגש נערך בקיבוץ אפק בחסות חנות ימית. שמשון ולירן הכינו את המפגש. הקיבוץ תרם את מועדון החברים שהתברר כמקום מצויין למפגש והחברים הביאו את הכיבוד והשתייה.

הרבה חברי פורום הגיעו, מעל 80. מעל ומעבר לתכנון. החנות המאולתרת פעלה היטב וההנחות עשו את שלהן. רבים הצטיידו בביגוד חורף, בעיקר בחולצות תרמיות. בירה, יין, שתייה קלה, בורקסים, עוגות וכדומה. מלך השולחן היה פריקאסה חמים וטרי פרי מטבחה של גיסתו, אחות אשתו, של שמשון.

את ההרצאה הראשונה שהוקדשה לבטיחות העברתי אני. ההרצאה התרכזה ברוחות offshore והסכנה שלהם לחותרי קיאק. רוח ה-offshore המקומית הנה הרוח המזרחית. במהלך ההרצאה הסברתי על הרוח, סכנותיה ותיארתי מקרה טראגי של מות חותרת באנגליה, לפני מספר חודשים, כתוצאה מרוח offshore. אחרי הרצה סלאח, על טכניקות דייג לשיפור התוצאות. סלאח התרגש מאוד וקיבל הררים של אהבה,פירגון ואמפתייה מהחברים.

בלילה לאחר קיפול וניקוי נשארו מספר חבר'ה לישון במקום. בינהם, קובי, איל שרון, איל הלפרין, ניקי וליאור.

ב-6:30 נפגשנו כולם ועוד חברים במועדון זבולון ליציאה משותפת. איל יצא עם הקיאק של תומר. רצה לנסותו. מזג האוויר היה מצויין. הים קצת עובד, אבל לא בצורה שמפריעה במיוחד. חתרנו לבויות, משם לחוף השקט וחזרה למועדון. סה"כ 15 ק"מ נעימים בים מצויין. בחוף השקט היו גלים יפים לגלישה וניקי וליאור גלשו להנאתם. ליאור גלש חלק מהזמן עם הקיאק של תומר. בכלל, יותר ויותר מתלהבים מהאנס-אקוטה של תומר. ובצדק קיאק מיוחד עם אישיות משלו והתנהגות ים מעולה.

היה ערב מעולה עם בוקר שלא מכזיב - חברים, קיאקים וים.









יום שבת, 19 בנובמבר 2011

עוד שבת סוערת

סוף השבוע היה סוער. גשם, קר (יחסית לישראל ולעונה). ים גבוה עם גלים קצרים ועצבניים. בשישי לא חתרנו כי תומר לומד בבוקר והיתה לו פעילות בצופי-ים אחרי הצהריים. 

בשבת בבוקר יצאנו, תומר ואני. מזג האוויר נראה בעייתי. עננים כהים. גשום. והבעייה האמיתית ממנה חששנו היא הברקים. אין דבר מפחיד יותר מסופת ברקים בים. לידך. כבר ביציאה מהנמל הרגשנו שהים לא הולך להיות כיפי. הים היה מעורבל עם גלים חזקים וקצרים. הרוח התחילה לעלות והעננים התקדמו לעברינו. במרחק ראינו את אייל שחזר מחתירת בוקר קצרה מהרגיל. אייל אמר שכדאי להיזהר כי הים מסוכן. עוד אנחנו מדברים ואונייה גדולה התחילה להתקדם לכיוון הנמל. כלומר צפוייה לנו המתנה ארוכה עד שנצליח לעבור את הנמל. זהו. החלטנו להסתובב ולחתור בקישון. ממילא רצינו להקדיש את היום לאימוני חתירה קדימה, בהמשך לסימפוזיון. הקישון מתאים לכך מאין כמוהו. 

הקישון נראה יפה לאחר הגשמים. אמנם עכור מהבוץ ועם ניחוח קל של דלק. סחף בוץ מעורב בדלק מבתי הזיקוק. למרות זאת, הקישון רוחש פעילות. דגים שקופצים מהמים מידי פעם. ציפרים למינהם שוחים, צדים ומקננים. הרבה ירוק מסביב. חלק גדול מזמן החתירה ירד גשם כבד. ברקים ורעמים סיפקו תפאורה חורפית הולמת. התאמנו בחתירה נכונה קדימה ומידי פעם תפסנו מחסה מתחת למחלפים והגשרים המתוחים לאורך הנחל. בדרכינו חזרה החלה השמש לבצבץ ולעלות. עכשיו הקישון נראה ממש יפה. עצרנו עצירה קלה לשתיית תה צמחים חם (מהתרמוס) ולכרסם מספר תמרים.

יום טוב למרות הים הסוער ומזג האוויר הגשום.